Hlavní obsah

Babiš se chlubí, že ve Sněmovně mluvil 3 hodiny a 15 minut. Chce trhnout Okamuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu ráno na adresu expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše (ANO) uvedl, že se aktivně zapojil do soutěže v blábolení, tedy o náčelníka „velká huba“. Babiš si vzápětí ke sněmovnímu pultíku přinesl dvě lahve vody a prohlásil, že „bude mít radost mluvit o zdravotnictví“, a tedy, jak říká Jurečka, blábolit.

Babiš se chlubí, že ve Sněmovně mluvil 3 hodiny a 15 minut. Chce trhnout OkamuruVideo: psp.cz

 
Článek

„Skončí soutěž o náčelníka ,velká huba‘, budeme tu slyšet racionální výstupy. Ne předhánění v tom, kdo více blábolí. Na to, že v minulosti vyhrával pan předseda (SPD Tomio) Okamura, jsme byli zvyklí. Překvapilo mě, že včera se do soutěže aktivně zapojil pan předseda Babiš,“ uvedl ve středu ráno Jurečka.

Krátce před tím totiž poslanci odhlasovali zkrácení poslaneckých vystoupení na dvakrát deset minut. Expremiér Babiš i šéf SPD Okamura mají ale přednostní práva, a tak se na ně tento limit nevztahuje.

Babiš: Budu blábolit. Nevím, jestli trhnu Okamuru

Po vystoupení Jurečky si Babiš přinesl ke sněmovnímu pultíku dvě lahve vody a štos papírů. „Jurečka konstatoval, že jsem se zapojil do soutěže o blábolení. Já jsem soutěžil celý život, tak budu mít dnes radost mluvit o zdravotnictví, a jak říkal pan Jurečka, blábolit,“ prohlásil.

Foto: Profimedia.cz

Makat a neblábolit bylo svého času heslem hnutí ANO. Nyní se jeho předseda Andrej Babiš k blábolení ve Sněmovně hlásí.

„Včera jsem trhnul 3 hodiny 15 minut, nevím, jestli dneska trhnu Okamuru,“ dodal a započal tím svůj dopolední projev. Přitom právě Babiš v době, kdy byl ve vládě, kritizoval Sněmovnu za to, že je podle něj „žvanírnou“.

Já už sem ani chodit nebudu, reagoval Babiš na komplikace ve Sněmovně

Domácí

Svůj středeční, opět několikahodinový projev Babiš pojal jako vzdělávací okénko. Zdlouhavě přednášel velmi podrobně o příznacích a projevech nejrůznějších onemocnění, zejména těch onkologických. Apely na veřejnost, aby nepodceňovala onkologickou prevenci, prokládal příběhy občanů, kteří onemocněli rakovinou. Vyzval například, aby si muži pravidelně kontrolovali varlata.

Řídící schůze a místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) jej upozornila, aby mluvil k tématu, tedy k projednávanému bodu snížení plateb za státní pojištěnce. Babiš ji odbyl tím, že tak činí, jelikož stále mluví o zdravotnictví, k němuž se platby vážou.

Snížení plateb 

Poslanci jednají od úterní noci o snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce. Schválení novely chce zablokovat ANO i SPD. A právě Okamura k novele mluvil již zhruba dvě hodiny krátce po půlnoci, další vystoupení ještě chystá.

Systém zdravotního pojištění má snížením plateb přijít letos o 14 miliard korun, s čímž už počítá schválený státní rozpočet. Podle opozice může tento krok zhoršit dostupnost zdravotní péče, což šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) označil za lež.

Stát platí za každého svého pojištěnce z rozhodnutí bývalého Babišova kabinetu od ledna 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Od července to má být podle novely o 400 korun méně. Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

Sněmovna jednala celou noc, nevyřešila nic

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám