Hlavní obsah

Babiš radí Praze, co dělat se zdravotnictvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš ve středu zavítal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (oba ANO) do další z pražských nemocnic. V Nemocnici Na Bulovce navrhl, aby Praha převedla své budovy na stát, a to za symbolickou korunu. Premiér by byl podle svých slov ochoten jednat i o případné směně kupříkladu za podíl státu v Kongresovém centru Praha.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva předseda vlády Andrej Babiš společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem v pražské Nemocnici Na Bulovce. Vpravo je ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Článek

„Pokud se neumíme domluvit na Letňanech, tak doufám, že si magistrát bude vědom toho, že tady všechno stojí,“ uvedl Babiš.

Premiér má vizi vystavět v Letňanech úřednickou čtvrť, do níž by se mohli sestěhovat úředníci z některých ministerstev a dalších státních institucí. Praha jednání o poskytnutí pozemků podmiňuje dostavbou okruhu a výstavbou nové nemocnice, která by nahradila právě nevyhovující areál Nemocnice Na Bulovce. Babiš namísto toho horuje za vybudování traumacentra a hodlá přesvědčit pražské zastupitele, že nová nemocnice není potřeba.

Babiš od vládní čtvrti v Letňanech couvnout nehodlá

Domácí

Podle Babiše Praha na rozdíl od ostatních krajů neplatí zdravotnictví, ale Pražané využívají státní nemocnice.

Nemocnice je částečně v nájmu

Nemocnice Na Bulovce vlastní pouze třetinu budov, zbývající má v pronájmu od hlavního města, což je jeden z důvodů, proč je dlouhodobě podinvestovaná.

„Budeme hledat řešení směny, nemůžeme ale dlouho čekat. A Praha by se měla podílet na investicích, například do chirurgie,“ uvedl ve středu Vojtěch. Do rekonstrukce pavilonu chirurgie by bylo třeba investovat asi 500 milionů korun.

Podle vedení nemocnice je třeba investovat do areálu asi 6,5 miliardy korun. Asi 2,8 miliardy investic potřebují městské budovy. Investovat chce nemocnice také do rozšíření centra porodní asistence, kde ženy rodí jen za pomoci porodní asistentky, lékař je ale okamžitě k dispozici v případě komplikací.

Nemocnice skončila loni ve ztrátě téměř 260 milionů korun, dluhy měla přes 960 milionů korun, z toho více než tři čtvrtiny po splatnosti. Pohledávky za 450 milionů korun odkoupila jedna banka a splátky nemocnici rozložila na osm let. Podobně chce nemocnice vyřešit dalších 500 milionů závazků. Roční obrat má 3,2 miliardy Kč.

Foto: archiv, Právo

Nemocnice Na Bulovce

Za poslední dva týdny navštívili premiér s ministrem tři státní pražské nemocnice, které se všechny potýkají s problémy s pavilonovým uspořádáním a budovami, které potřebují investice. Spojují je také projekty na stavbu urgentního příjmu.

Ve FN Královské Vinohrady odhadli náklady zhruba na sedm miliard korun, v Thomayerově nemocnici na miliardu korun. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) plánuje opustit některé objekty mimo areál na Karlově náměstí. Vzniknout by měly nové budovy. Chce také postavit nový objekt za zhruba 1,5 miliardy korun pro laboratoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám