Hlavní obsah

Babiš: Přejeme si, aby se děti vrátily do škol nejpozději 1. března

Novinky, alt, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti by se podle přání premiéra Andreje Babiše do škol mohly vrátit nejpozději 1. března. Babiš to řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Podle něj jde o termín, který si jako nejzazší přejí všichni. Neslíbil ale, že se tak do března opravdu stane. Je potřeba nejprve vyřešit, aby otevření škol nevedlo ke zhoršení epidemiologické situace.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Návrat dětí do škol vidím jako prioritu. Dopad té pandemie na děti je strašný,” řekl Babiš.

Strategii ministra školství Roberta Plagy, která řeší testování žáků, což by návrat dětí do škol umožnilo, bude v pondělí řešit vláda. Babiš nemá o tom, kdy by se tak mohlo stát, představu.

„Byl bych rád, kdybychom to vyřešili a takový termín, který bychom si asi všichni přáli, aby to nebylo později než 1. března. Nechci ale nic slibovat,” řekl Babiš.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Současně uvedl, že je potřeba zajistit, aby otevření škol zásadně nezhoršilo epidemiologickou situaci.

Je proti omezení cestování mezi kraji

Babiš také odmítl nápad, že by vláda omezila cestování lidí mezi kraji. Mluví se o tom už několik dní a ministr Blatný v pátek nevyloučil, že o tom bude v pondělí jednat vláda, pokud lidé budou dál jezdit na hory. Mezi kraji jsouvelké rozdíly, co se týče nákaz, opatření by zamezilo šíření nemoci do jiných regionů.

„Odmítám spekulace, že budeme omezovat pohyb lidí podle krajů. Myslím, že to není řešení. Musíme si promyslet, jak lidi přesvědčit, aby opatření dodržovali,” citovala Babiše ČT.

Blatný hrozí omezením pohybu mezi kraji

Domácí

Po spekulacích, že vláda o takovém opatření uvažuje, se zvedla vlna kritiky především z řad hejtmanů. Vyslovili se proti tomu například středočeská hejtmanka Petra Pecková a pražský primátor Zdeněk Hřib. Upozornili na to, že jde o jednu provázanou lokalitu, ač fakticky jde o dva kraje. Velká část obyvatel středních Čech totiž dojíždí do práce, na nákupy či k lékařům do Prahy – často proto, že je to pro ně nejbližší velké město.

„Dohromady tvoříme jeden funkční celek, aglomeraci propojenou dopravně, sociálně i ekonomicky. Je zásadně nutné zachovat i propojení v oblasti zdravotnictví,” uvedli na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám