Hlavní obsah

Babiš: Pověření od Zemana bych nepřijal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš by nepřijal případné pověření od prezidenta Miloše Zemana k jednání o sestavení kabinetu. Je připraven předat vládu bloku pěti stran a být v opozici, řekl v pátek odpoledne rádiu Frekvence 1.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Předáme to nové koalici a my budeme v opozici,” řekl Babiš Frekvenci 1.

Ještě v úterý Babiš říkal, že mu Zeman na nedělní schůzce v Lánech zopakoval, že když nastane chvíle, osloví ho s pověřením k sestavení vlády coby předsedu nejsilnější strany, nikoliv koalice. „A je na mně, jestli to pověření přijmu, nebo nepřijmu,” komentoval to nejednoznačně.

Ve čtvrtek pak Právu odmítl naplno sdělit, zda případné Zemanovo pověření k jednání o vládě přijme, a to s odvoláním na to, že to řekne nejdříve prezidentovi. Vzhledem k Zemanově pobytu na jednotce intenzivní péče se ale jejich schůzka odložila do doby, než se zdravotní stav hlavy státu zlepší, řekl nyní Babiš.

Menšinová vláda nebude. Babiš předá funkci Fialovi

Domácí

„Budu normálně pracovat až do poslední chvíle, než předám tu (premiérskou) funkci panu (Petru) Fialovi,” řekl ve čtvrtek Právu.

Babišovo hnutí sice má největší poslanecký klub, nicméně ve volbách skončilo až druhé a podle všeho nemá šanci na sestavení vlády, která by mohla získat důvěru ve Sněmovně.

Koalice SPOLU a PirSTAN, která chce sestavit kabinet, disponuje ve Sněmovně pohodlnou většinou 108 hlasů.

Zda je prezident ve stavu, kdy je schopen pověřit kohokoliv jednáním o sestavení vlády, což je navíc pouze formálním a zvykovým krokem, není jasné. Nezbytná je pouze jeho součinnost při jmenování kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám