Hlavní obsah

Babiš podal návrh na zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo

• Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Andrej Babiš (ANO) podal návrh na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Případ se týká údajného padesátimilionového dotačního podvodu při výstavbě multifunkčního areálu.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Informaci o návrhu na zastavení trestního stíhání potvrdil serveru Aktuálně jeden z Babišových advokátů Michael Bartončík.

Když pražský policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil navrhl podat na Babiše a spol. obžalobu poprvé předloni v dubnu, u státního zástupce Pavla Šarocha tehdy neuspěl. Státní zástupce totiž v září rozhodl o zastavení stíhání všech aktérů případu. Následně do případu vstoupil tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a rozhodl o obnovení stíhání Babiše a někdejší místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové.

Policie koncem května znovu navrhla jejich obžalobu. O návrhu by měl státní zástupce rozhodnout do konce srpna.

Policie navrhla obžalovat Babiše za Čapí hnízdo

Krimi

Zda bude mít návrh vliv na možné posunutí termínu, není jasné.

Babiš tvrdí, že kauza je účelová. Před blížícími volbami by jej nicméně mohla poškodit.

Kauza čapí hnízdo
Podstatou kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Na dotaci by jako součást Agrofertu farma neměla nárok.
Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů. Premiér odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného, Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám