Hlavní obsah

Babiš ovládl GIBS, zlobí se opozice kvůli zvolení poslance ANO šéfem komise

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zvolení Jiřího Maška z hnutí ANO do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) rozlítilo část Sněmovny. Kontrolní funkce ve Sněmovně má mít podle mnohých v gesci opozice. Poslanec ODS Martin Kupka to vidí jako ovládnutí GIBS premiérem v demisi Andrejem Babišem. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce prohlásil, že zvolení Maška je skandálnější, než když Sněmovna zvolila komunistu Zdeňka Ondráčka.

Foto: David Taneček, ČTK

Jiří Mašek (ANO)

Článek

Pro Maška hlasovalo 105 poslanců. Ihned po vyhlášení volby se v sále strhla mela. „Stalo se, že bývalý agent Státní bezpečnosti a trestně stíhaný člověk ve funkci předsedy vlády sejmul šéfa GIBS,“ začal svůj plamenný projev Kalousek.

„Poté do čela té kontrolní komise GIBS je zvolen zaměstnanec politické divize, kterou bývalý agent Státní bezpečnosti a trestně stíhaný premiér vlastní. To je situace, která je pro budoucnost téhle republiky ještě výrazně nebezpečnější a skandálnější, než bylo zvolení pana předsedy Ondráčka,“ rozčílil se Kalousek.

Poslanec Martin Kupka z ODS volbu komentoval se slovy, že premiér Andrej Babiš (ANO) právě dokončil ovládnutí GIBS. „Té GIBS, která dozírá na policii vyšetřující jeho podvody. Toto už ani nelze označit jako střet zájmů, to je opevňování se na dobytém území,” napsal na Twitter.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který na post také kandidoval, uvedl, že předsedu komise obsadilo ANO podle všeho ve spolupráci s SPD a KSČM. „Upřímně si myslím, že si to zaslouží větší demošku než Ondráček. Především to ukazuje, nakolik pan Faltýnek a inženýr Babiš drží slovo, když slibovali, že kontrolní komise Poslanecké sněmovny dostanou zástupci opozice,” uvedl.

„Poslanci ANO zatím slouží hlavně jako poslušný nástroj moci Andreje Babiše. Dnes bez skrupulí zvolili předsedou komise pro kontrolu GIBS svého poslance ANO Maška. Ochranu svého šéfa (a majitele) povýšili nad národní zájem,” komentoval předseda poslanců STAN Jan Farský.

Naštval se i šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Upíráte-li opozici možnost vás kontrolovat, tak taková vláda se do budoucna vždycky zvrhla,“ prorokoval.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že samo hnutí ANO několikrát prohlašovalo, že ustoupilo a kontrolní funkce bezpečnostních složek má mít v gesci opozice. „To pravidlo evidentně neplatí,“ zlobil se Bartoš.

Měli jste možností dost, vzkázal Faltýnek

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uznal, že hnutí řeklo, že kontrolní komise by měli mít zástupci opozice. „To je fakt,“ přiznal. Vzápětí však dodal, že opozice měla už několik možností vedení komise obsadit.

„Byl to asi pátý pokus. Je velká škoda, že se ta opozice nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi,“ vmetl Faltýnek. Na tiskové konferenci řekl, že hnutí ANO zachránilo situaci. Komisi prý povede kvalitní člověk.

O funkci šéfa komise se ucházela také Zuzana Majerová Zahradníková z ODS, dostala 37 hlasů. Kandidoval také Mikuláš Ferjenčík z Pirátů, pro něj hlasovalo 30 poslanců.

Reklama

Související články

Šéfem komise pro GIBS bude Mašek z ANO

Šéfem sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude Jiří Mašek z hnutí ANO. Ve středu ho v tajné volbě zvolili...

Výběr článků

Načítám