Hlavní obsah

Babiš nevyloučil vyhlášení nouzového stavu v celém Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nespecifikovaná opatření podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravuje ministerstvo zdravotnictví. Babiš uvedl, že opatření, která někteří hejtmani navrhují, musí být schválena vládou. To, že by mělo dojít k omezení hromadných akcí, Babiš nepotvrdil. Vláda zasedne v pátek, nevyloučil ani vyhlášení nouzového stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

„V pátek přijmeme nějaké další opatření, které bude omezovat kontakty, ale nebude to lockdown,“ řekl Babiš.

„My jsme připraveni, všechno funguje. Fungují protilátky, takové ty koktejly,“ dodal Babiš k současné situaci, kdy některé nemocnice jsou na hraně kapacit.

Na středečním jednání zástupců krajských hygienických stanic s ministerstvem zdravotnictví padlo podle mluvčího Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleše Kotrly rozhodnutí, že mimořádná opatření týkající se omezování hromadných akcí budou vydávána plošně ministerstvem zdravotnictví.

Babiš: Vláda v pátek přijme další opatření

Domácí

Poslední dva dny přitom nejpostiženější kraje začaly přicházet s regionálními opatřeními, která vycházela z jednání hejtmanů a zástupců vlády ohledně možného přijetí nouzového stavu.

V úterý se hejtmani s vládou shodli, že nouzový stav není třeba a kraje mají opatření řešit na základě pandemického zákona  a stavu nebezpečí.

Ministerstvo vnitra v uvedlo, že k celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky. Ve středu Babiš jeho  vyhlášení nevyloučil, ale podmínil to požadavkem krajů.

To, že by se zkrátil termín podání na posilující dávku z šesti na pět měsíců okamžitě a ne až od prosince, nelze podle Babiše kvůli IT systémům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám