Hlavní obsah

Babiš: Neudělal jsem nic v rozporu se zákony. Peníze odešly a vrátily se do české banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by v případu tzv. Pandora Papers provedl něco nezákonného a nemovitosti za 15 milionů eur (381 milionů korun) ve Francii vrátit nemusí. Z šíření nepravdivých informací obvinil miliardáře Zdeňka Bakalu. Řekl to v neděli v předvolební diskusi CNN Prima News. Podle opozice se věc musí prošetřit.

Foto: CNN Prima News

Premiér Andrej Babiš v debatě na CNN Prima News Česko hledá premiéra: Souboj hlavních kandidátů.

Článek

„Samozřejmě že jsem neudělal nic v rozporu se zákony,“ řekl Babiš v televizní diskuzi Česko hledá Premiéra: Souboj hlavních kandidátů.

„Mám na to audit. A dokážu to lehce prokázat. Peníze odešly z české banky a vrátily se do české banky,“ doplnil předseda hnutí ANO.

Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud.

Unikla data třicítky světových vůdců včetně Babiše

Zahraniční

Podle odborníků nese operace znaky praní peněz, uvedl web. Babišovi podle něj hrozí vyšetřování nejen ve Francii, ale i v USA a v Česku.

Pokud jde o původ informací, odkazoval Babiš opakovaně na bývalého majitele OKD Bakalu. „Člověk, který vytuneloval OKD, okradl lidi o byty, má tady systém novin antibabišovský, tak to je jeho dílo,“ prohlásil.

„Tahle věc je z roku 2009. Načasování je zajímavé. Dvě hodiny před touhle debatou,“ spekuloval Babiš.

Bartoš, Fiala a Okamura: Prošetřit! 

Na jeho slova reagoval šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Docela zírám. Podle mě má tohle korupční prvky až do roztrhání těla,“ podotkl s narážkou na předvolební heslo ANO. „Není to přece česká kauza. Vždyť je to celosvětová kauza, o které informovaly listy The Guardian nebo The Washington Post.”

Podobně to vidí i předseda ODS Petr Fiala, který zprávu označil za mezinárodní skandál. „Pan premiér bude muset vysvětlit, jestli využil nezdaněné peníze,“ řekl, což premiér následně znovu odmítl.

Babiš by měl vysvětlit, kde vzal 381 milionů, píše Investigace.cz

Domácí

Poslední řečník, šéf SPD Tomio Okamura, řekl, že informaci slyší poprvé. Zajímá ho pouze, zda Babiš jednal v rozporu s českými zákony.

„Nezajímá mě, co říká Brusel ani nějaký cizí novinář,“ uvedl. „Pakliže by mělo být nějaké pochybení, ať se to vyšetří,“ přidal se Okamura k opozičním lídrům.

Reklama

Výběr článků

Načítám