Hlavní obsah

Babiš: Když budou lidé dodržovat opatření, můžeme řešit otevření škol

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Pokud budou lidé dodržovat nastavená protiepidemická opatření a situace se bude zlepšovat, mohly by se vrátit děti do škol. Po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem to v Budapešti řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Podle něj je výzva motivovat lidi. Školy jsou podle něj priorita.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Musíme občanům jasně říct, že situace není dobrá. Ale musíme jim také říct, že pokud všichni budeme dodržovat tato opatření, jak se dělo na jaře, tak by se mohly začít rozvolňovat školy, obchody, služby a dále,” prohlásil Babiš.

Dodal, že chápe, že lidé jsou z restrikcí již otrávení. „Bohužel počet nakažených je stále vysoký a nemocnice jsou plné. Musíme si promyslet, jakým způsobem motivovat lidi, aby opatření dodržovali. Když to budou dodržovat, můžeme říct, co se stane,” osvětlil premiér.

Prodloužení nouzového stavu? Bez hlasů komunistů bude mít vláda problém

Domácí

Pomoci k návratu dětí do škol, které jsou až na výjimky zavřené několik měsíců, by mohly nové antigenní testy, které se provádí výtěrem z nosu, nikoliv nosohltanu. Štětička se zastrčí do nosu pouze zhruba dva centimetry, což je zvláště pro děti mnohem přijatelnější. Premiér na dotaz Novinek uvedl, že o jejich využití bude s odborníky diskutovat.

„Určitě by to bylo dobré, protože školy jsou priorita. Musí být priorita. Musíme to promyslet, jakým způsobem zavést tohle testování, aby to bylo součástí návratu žáků do škol. Budeme to teď intenzivně diskutovat a musíme najít nějaké řešení. Pokud ty testy jsou takové, že to školy můžou nějakým způsobem realizovat, tak to bude mít podporu,” sdělil.

Zmínil i obchody

Babiš jako motivaci zmínil i podmínky pro otevření obchodů a služeb.

Vláda se ještě před několika týdny řídila protiepidemickým systémem PES, podle něhož byly podmínky pro otevírání škol či obchodů jasné. Systémem se ale řídit přestala. Podle premiéra už by první stupně základních škol a rotačně stupně druhé mohly být otevřeny. Stejně jako obchody při dodržování hygienických opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám