Hlavní obsah

Babiš chce zažalovat Bartoše

Pokud šéf Pirátů Ivan Bartoš nepřestane s výroky o praní peněz, budu ho žalovat, řekl v úterý premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům v reakci na Bartošova slova v tiskové zprávě, že Babiš „vypral téměř 400 milionů přes firmy v daňových rájích, aby si za to koupil nemovitosti na francouzské Riviéře“.

Foto: Právo

Článek

„Považuji za skandální, že někdo si dovolí říct, že jsem pral nějaké peníze. Praní peněz pochází z trestné činnosti. Je nepřijatelné to, co opakují někteří politici, jako pan Bartoš. Pokud s tím nepřestane, budu ho žalovat. Buď je nekompetentní, nebo tomu nerozumí,“ řekl Babiš, který s Bartošem svádí v Ústeckém kraji přímý volební souboj.

Premiér dodal, že pokud by transakce byla podezřelá, určitě by to banka nahlásila Finančnímu analytickému úřadu (FAÚ), který by záležitost řešil. FAÚ spadá pod ministerstvo financí vedené v posledních letech ministry za hnutí ANO.

V auditu nebyly uvedeny všechny moje příjmy, přiznal Babiš

Domácí

Premiér Babiš neporušil zákon, zaplatil daně a český daňový poplatník nepřišel ani o korunu. Řekl to po jednání poslanců ANO, kterého se premiér zúčastnil online, šéf klubu Jaroslav Faltýnek. Klub podle něj stojí za premiérem, kauzu má za součást předvolební kampaně.

„My se k tomu stavíme tak, že pět dnů před volbami byla vytažena dvanáct let stará transakce. Pan premiér tehdy jako podnikatel neporušil zákon. A český poplatník nepřišel ani o korunu,“ prohlásil Faltýnek.

Podle opozičních politiků by měl premiér doložit, že prostředky vynaložené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře v roce 2009 řádně zdanil a uvedl je ve svém daňovém přiznání. Chtěli proto vysvětlení od premiéra slyšet v úterý ve Sněmovně. Babiš jim ale vypálil rybník, když se z dopoledního jednání omluvil, odpoledne pronesl jen projev k vládnímu návrhu na zmrazení platů politiků a odjel služebně do Slovinska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sídlo Château Bigaud, které si koupil Andrej Babiš.Video: AP

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nemělo smysl otevírat kauzu na jednání Sněmovny, když premiér již přítomen nebyl. „Když jsme slyšeli jeho projev plný útoků, tak jsme to vyhodnotili tak, že už nedáme prostor pro hraní předvolební show.“

Představitelé opozice tak dostali příležitost pouze na tiskových konferencích a na sítích. Podle Pekarové se chce šéf ANO vyhnout vězení, takže prý „klidně nechá spálit tuhle zem a on sám bude žít na francouzské Riviéře, zatímco druzí po něm budou napravovat škody ještě mnoho let“.

Přehledně: Čeho se měl Babiš dopustit a kdo stojí za Pandora Papers

Svět

Podobně reagoval i předseda STAN Vít Rakušan, podle kterého má Babiš připravený únikový plán. „Dopřejme mu, prosím, užít si ho za necelý týden tím, že jej porazíme ve volbách. Interpol si jej tam jistě posléze najde,“ dodal.

Také šéf ODS Petr Fiala chce slyšet, zda premiér na transakci použil zdaněné peníze. „Pokud ne, nemá právo být v politice a starat se o peníze daňových poplatníků,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám