Hlavní obsah

Babiš chce pro Bělorusy sametovou revoluci, ne model srpna 1968

Novinky, jas

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby Evropská unie povzbudila Bělorusy k revoluci, která proběhla v roce 1989 v Československu. Nesmí se podle něj stát, aby se opakoval scénář jako v roce 1968 v Československu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstrace v Bělorusku

Článek

„V Bělorusku se nesmí stát to, co u nás v roce 1968,” uvedl na Twitteru Babiš. Zároveň zopakoval svou tezi, že Evropská unie musí jednat.

„Musí Bělorusy povzbudit, aby se nebáli realizovat sametovou revoluci model listopad 1989,” uvedl český premiér.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v sobotu o řešení situace po prezidentských volbách, v nichž podle volební komise drtivě zvítězil, jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Putin slíbil, že pomůže Bělorusku zajistit bezpečnost, tvrdí Lukašenko

Evropa

Ten mu údajně přislíbil v případě potřeby pomoc se zajištěním bezpečnosti země. V ní se od voleb konají masivní demonstrace, které v minulých dnech ozbrojené složky tvrdě potlačovaly.

Šíří se i stávky, které mohou ochromit ekonomiku a donutit režim jednat.

Podle šéfa zahraničního výboru Senátu Pavla Fischera by měla ČR podporovat běloruský exil. V Partii na Prima CNN rovněž uvedl, že běloruské prezidentské volby nelze vzhledem k okolnostem uznat. Na rozdíl od poslance ČSSD Ondřeje Veselého, který by se přikláněl k opakování voleb, by Fischer Bělorusům „neříkal, co mají dělat”.

Veselý dodal, že pokud se bude v Bělorusku angažovat Rusko, „jsou Bělorusové bez šance”.

Demonstranti v Bělorusku objímají ozbrojené policisty, někteří odkládají štíty

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám