Hlavní obsah

Věděl jsem, že je zle, když se Babiš jmenoval zmocněncem pro očkování, řekl Blahuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle bývalého národního koordinátora Zdeňka Blahuty se premiér Andrej Babiš (ANO) do všeho montuje, o všem chce rozhodnout a své požadavky někdy prosazuje i přes odpor ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Člověk jako Babiš by pak podle Blahuty neměl vést zemi. Sdělil to v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Premiér v reakci Novinkám napsal, že Blahuta lže. Sám prý svoji roli nezvládl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Blahuta, který dříve vedl Státní ústav pro kontrolu léčiv, se stal koordinátorem očkování začátkem prosince. Funkce se sám vzdal koncem ledna, což zdůvodnil  svým zdravotním stavem. Svůj odchod ovšem okomentoval slovy: „Je to marné, je to marné, je to marné.”

Národní koordinátor pro očkování Blahuta skončil

Domácí

Nyní ke svému působení uvedl, že Babiš chtěl všechno kolem vakcinace sám řídit. „Všechno několikrát musel schválit, mnohokrát to měnil. Největší jeho starost byla, aby byl vyfocený při přebírání první zásilky vakcín v Motole,” řekl bývalý koordinátor Seznam Zprávám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Blahuta

Premiér rozhodoval podle Blahuty i o objemu dodávek vakcín pro jednotlivé regiony. „A on to opravdu všechno zdůvodňoval tím, že to je všechno politika,” dodal.

Zakázal mi mluvit do médií 

Blahuta se rozmluvil o tom, s jakými problémy se ve funkci potýkal. Podle jeho slov mu například premiér Babiš zakázal mluvit do médií. „Řekl mi, že já už nikdy do médií, do novin, do televize nepůjdu, protože – cituji doslova – ,nie som politik´,” svěřil.

Česko má s přípravou očkování zpoždění. Doženeme to za dva tři měsíce, říká koordinátor

Domácí

Sám Babiš pak chtěl podle něj o všem, co spadalo do Blahutovy agendy, rozhodovat. „Já jsem se snažil to udržovat ve věcné rovině, ale s ním je to těžké, on neudrží myšlenku, jestli mi rozumíte, do všeho se montuje a o všem chce rozhodovat,” popsal jednání Blahuta.

Že se (premiér) sám jmenoval do role zmocněnce pro očkování, jsem se dozvěděl asi 3 nebo 4 dny po svém nástupu do funkce koordinátora. A v té chvíli jsem věděl, že je zle.
Zdeněk Blahuta

„To je člověk, který je naprosto… který by tuto zemi prostě neměl řídit,” dodal.

Slovensko mění strategii. Před očkováním seniorů upřednostňuje některé profese

Koronavirus

Babiš loni v prosinci také prohlásil, že se sám ujme funkce zmocněnce pro očkování proti covidu-19, kterou nejprve neúspěšně nabízel bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi. „Že se (premiér) sám jmenoval do role zmocněnce pro očkování, jsem se to dozvěděl asi 3 nebo 4 dny po svém nástupu do funkce koordinátora. A v té chvíli jsem věděl, že je zle,” sdělil.

Babiš: Blahuta se mstí

Podle premiéra Babiše ale Blahuta lže. „Měl na starosti očkovací strategii, kterou vůbec nezvládl a byla přijatá až v lednu. Svoji roli absolutně nezvládl a teď se mstí vykládáním nepravd,” napsal Novinkám v SMS.

Měl nahradit Blatného, ale nabídku nedostal. Nikdo o mé názory nestojí, říká Běhounek

Domácí

„Říkal jsem mu, aby místo rozhovoru do médií radši plnil úkoly, které měl na starosti,” doplnil premiér.

Česko je v současnosti jednou ze zemí Evropské unie s nejnižším průměrem podaných dávek vakcín. S 6,29 aplikovaných dávek na každých 100 obyvatel je na 22. místě v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám