Hlavní obsah

Ať novináři ČT a ČRo zveřejňují své majetkové poměry, navrhli komunisté

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné hádky a slova nespokojenosti části politiků na adresu hospodaření veřejnoprávní České televize využili komunisté, kteří ve čtvrtek ve Sněmovně předložili avizovanou novelu zákona o střetu zájmů. Její obsah je jednoduchý: mezi politiky a další ústavní činitele, kteří jsou povinni pravidelně zveřejňovat svůj majetek a jeho přírůstky, ale také dary a dluhy, by měli patřit i novináři České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a místopředseda Stanislav Grospič na archivním snímku

Článek

Ani rozjitřená atmosféra kolem ČT poslancům KSČM nejspíš nepomůže novelu zákona protlačit ke schválení. Alespoň to vyplývá z reakcí zástupců poslaneckých frakcí oslovených Právem. Někteří politici návrh označili za „blbost” či „hovadinu”.

„O podpoře budeme vyjednávat s ostatními kluby,“ řekl Právu jeden z autorů novely, šéf komunistů a místopředseda dolní parlamentní komory Vojtěch Filip.

Spolu s ním se pod návrh podepsali také partajní místopředseda a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič, předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá a Jiří Valenta.

Filip připravil novelu zavádějící majetkové přiznání novinářů

Domácí

Autoři novely zdůvodňují svůj návrh jak potřebou poskytování objektivních, ověřených a vyvážených informací, tak také potřebou ochrany novinářů veřejnoprávních médií před různými obviněními z podjatosti či podléhání různým subjektům, ať už ekonomickým nebo politickým.

Drobnohled, pod kterým by veřejnoprávní novináři měli být, zdůvodňují komunisté i stížnostmi občanů na údajnou nevyváženost zpravodajství a publicistiky.

Takovou hovadinu jsem už dlouho neslyšel
poslanec ODS Marek Benda

„Rozšíření zákona navrhujeme proto, že jde o osoby, které mohou zásadním způsobem ovlivňovat veřejné mínění,“ tvrdí Filip s tím, že stejně jako v případě politiků a dalších činitelů i novináři veřejnoprávních médií jsou placeni z veřejných prostředků.

„Takovou hovadinu jsem už dlouho neslyšel,“ omezil se na stručné konstatování místopředseda frakce ODS Marek Benda s tím, že kvůli vlastním zkušenostem má nejmenší důvod hájit práci ČT.

Foldyna a Staněk chtějí sebrat ČT část poplatků

Domácí

Také šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že vůbec neví, zda „takovou blbost“ vůbec komentovat. „Nevidím jediný důvod, proč novináře zařazovat mezi osoby vybavené veřejnou pravomocí,“ řekl Kalousek s dovětkem, že novináři jsou od toho, aby politiky kontrolovali, a ne aby s nimi byli házeni do jednoho pytle.

Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka už poslední novela zákona o střetu zájmů, která zavedla veřejný registr, do kterého musí jak vrcholní, tak komunální politici oznamovat své majetkové poměry, vedla k poklesu ochoty schopných lidí veřejně se angažovat. „Pokud to chtějí soudruzi obohatit také o novináře, pak je to nesmysl a populismus,“ řekl Gazdík.

Výhrady mají i okamurovci

„Zákon o střetu zájmů se vztahuje primárně na veřejné funkcionáře. A nemyslím si, že  novináři jsou veřejnými funkcionáři, kteří by měli nějaké zákonodárné nebo exekutivní pravomoci,“ řekl Pirát Tomáš Martínek.

Z logiky věci - jak poznamenal - by vyplývalo, že v takovém případě by měli být podrobeni detailní majetkové kontrole nejen všichni novináři, ale třeba i ti, kteří něco napíší na sociálních sítích.

Komunistický bafuňář, Filip by měl zmizet z vedení Sněmovny, ozývá se mezi poslanci

Domácí

„Prioritou pro SPD je transparentní hospodaření České televize i Českého rozhlasu, a upřímně řečeno, nejsem si jistý, jestli s tím mají něco společného nějaké osobní záležitosti jednotlivých redaktorů,“ okomentoval návrh novely předseda SPD Tomio Okamura.

Podle něj by stačilo, pokud by byli dostupné informace o platech jak vedení obou veřejnoprávních institucí, tak i redaktorů. A to kvůli tomu, že jsou placeni z veřejných prostředků.

Nejasný je  postoj ANO. Někteří členové hnutí premiéra Babiše se v uplynulých dnech s vervou pustili do kritiky ČT a jejího generálního ředitele. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek ve čtvrtek na dotaz, zda jsou ochotni návrh podpořit, neodpověděl se zdůvodněním, že ho zatím neviděl.

Výběr článků

Načítám