Hlavní obsah

Ať dostávají kraje peníze podle kilometrů silnic a počtu obyvatel, navrhují Starostové

Novinky, Renáta Bohuslavová

Financování krajů se musí podle Starostů změnit. Připravili proto novelu zákona o rozpočtovém určení daní a budou nyní přesvědčovat vládu, kraje i Sněmovnu, aby ji podpořily. Chtějí, aby kraje dostávaly peníze od státu podle počtu obyvatel a kilometrů silnic II. a III. třídy. Zároveň prosazují přerozdělení devíti miliard ze státního rozpočtu a solidární příspěvek pro slabší regiony.

Foto: Novinky

Martin Půta

Článek

Změny navrhují Starostové v rámci novely zákona o rozpočtovém určení daní. Systém financování krajů se podle nich neměnil od jejich vzniku, tedy dvacet let.

„Současný stav přerozdělování peněz krajům je špatný a obsahuje řadu nedostatků, které jsou diskriminační jednak pro sociálně slabší regiony, ale také pro kraje, které zaznamenávají příliv nových obyvatel, jako je Středočeský nebo Jihomoravský kraj,” uvedl místopředseda strany Petr Gazdík.

„Náš návrh zavádí dvě systémová kritéria, která jsou objektivní a nezpochybnitelná. Daňový výnos navrhujeme dělit na základě nově zavedeného systému, a to dle dvou základních kritérií – počtu obyvatel a počtu kilometrů silnic 2. a 3. třídy,” doplnil ho hejtman Libereckého kraje Martin Půta s tím, že žádný z krajů by neměl o peníze přijít.

Starostové představili i myšlenku zavedení tzv. solidárního příspěvku, který by měl pomoct sociálně slabším regionům. Kraje nyní dostávají cca 77 miliard ze státního rozpočtu. Podle STAN by to mělo být ještě nejméně o 9 miliard navíc, které by měly jít krajům přímo. A to výběr ze silniční daně a daně z minerálních olejů.

Návrh by měla v lednu projednat Asociace krajů i zastupitelstvo Libereckého kraje. Následně se Starostové budou pro návrh snažit získat podporu ve Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám