Hlavní obsah

ANO i ČSSD otočily ohledně církevních restitucí. Zdanění chtějí už příští rok jako komunisté

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní ANO a ČSSD změnily názor na to, kdy by mělo dojít ke zdanění církevních restitucí. Ve Sněmovně podpoří, aby to bylo už za rok, jak chtějí komunisté. Jejich poslanci v rozpočtovém výboru přitom ve středu dopoledne podpořili návrh, že by to mělo být až od roku 2021.

Foto: Novinky

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek vysvětlil, že ANO podpoří návrh komunistů.

Článek

To se nelíbilo komunistům, kteří zdaněním církevních restitucí podmiňují toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD a normu předložili už v prosinci 2017.

„Budeme vyjednávat s hnutím ANO,“ řekla po jednání výboru jeho předsedkyně Miloslava Vostrá (KSČM). Netrvalo dlouho, a komunisté mají hlasy jisté. ANO i ČSSD se ve středu na koaliční radě dohodly, že při hlasování ve Sněmovně už odklad účinnosti na rok 2021 nepodpoří.

„Považuji to za určitý šum, který napravíme při hlasování v Poslanecké sněmovně. Za mě není důvod odkládat účinnost tohoto zákona,“ řekl odpoledne šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

ČSSD byla podle poslance Romana Onderky pro odklad z toho důvodu, aby se ministerstva stihla na změnu připravit. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ale prý na koaliční radě všechny ujistila, že účinnost může být od ledna 2020. „Pokud to tak bude, tak není problém,“ řekl Novinkám Onderka.

Ministerstvo financí, které Schillerová vede, přitom také odklad původně podpořilo. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám