Hlavní obsah

ANO dál posiluje a drtivě vede

Novinky, zpe
Aktualizováno

Hnutí ANO stále dominuje politické scéně. Pokud by se v listopadu konaly volby, vyhrálo by s 34,9 procenty hlasů, uvedla v úterý agentura STEM. Levice v čele s KSČM a ČSSD nadále mírně oslabuje, do Sněmovny by se nedostala TOP 09 ani Trikolóra.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Volební model v listopadu 2019 podle agentury STEM ve srovnání s výsledkem voleb

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Průzkum se uskutečnil mezi 14. až 26. listopadem, tedy v době, kdy probíhala protivládní demonstrace na Letné. Zároveň ale ještě nebyly známy výsledky auditu Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a nebylo obnoveno trestní stíhání předsedy vlády.

Do Sněmovny by se dostalo osm stran. ANO by získalo 34,9 procenta, což je v průzkumech agentury STEM nejvíc za celý rok, v říjnu mělo 33,1 procenta. „ANO dominuje politické scéně – jeho podpora je rozsáhlá a vazba příznivců je u něj velmi silná,“ konstatuje agentura STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v listopadu 2019 podle agentury STEM ve srovnání s výsledkem voleb.

Na druhém místě by skončili Piráti s 10,9 procenta, hned za nimi se umístila ODS s 10,6 procenta. „Podpora Pirátů, kteří jsou na druhém místě, je naopak dosti kolísavá a nepříliš silná. Jejich mladí voliči se o politiku moc nezajímají a ani jejich ochota jít volit není vysoká,“ podotýká STEM.

Trikolóra oslabila

SPD by ve volbách získala 9,1 procenta, Starostové a nezávislí 7,2 procenta. Do Sněmovny by se ještě dostali komunisté se 7,1 procenta a ČSSD s 6,4 procenty. „Levice nadále mírně oslabuje,“ stojí v průzkumu. Poslední na pásce by zůstali lidovci s 5,5 procenta.

TOP 09 s 3,7 procenta a Trikolóra s 1,9 procenta by se do dolní parlamentní komory nedostaly. Trikolora přitom v říjnu měla 4,2 procenta.

„S výjimkou KDU-ČSL je u menších stran situace nepřehledná. Nástup Trikolory se v tuto chvíli zastavil a nadějněji nyní vypadá situace u Starostů. Výkyvy nálad tu však mohou být i nahodilé,“ uvádí STEM.

ANO by mělo 90 mandátů

Pokud by se volební výsledek přepočítal na mandáty, ANO by ve Sněmovně získalo 90 křesel. Babišovo hnutí má v současnosti 78 poslanců.

Piráti by obsadili 22 křesel, ODS 23, SPD by získala 18 mandátů, KSČM 15, STAN 13, ČSSD 12 a KDU-ČSL sedm. Při přepočtu volebních výsledků na mandáty se zohledňují výsledky v jednotlivých krajích, což může způsobit situaci, že má strana více v preferencích, ale méně mandátů.

Přepočet volebních výsledků na mandáty
Procentní zisky stran ve volebním modelu nevyjadřují konečný výsledek voleb. Ten vznikne až přepočítáním výsledků voleb v jednotlivých krajích na volební mandáty pomocí d’Hondtovy metodiky a celkovým součtem krajských mandátů za ČR. Jde o odhad, odchylka orientačně činí ± 2 mandáty. Údaj je však důležitý proto, aby bylo zřejmé, že celostátní procentuální výsledek stran se do politického zastoupení promítá jen nepřímo, přes aritmetický přepočet ve volebních krajích. Hnutí ANO v tomto přepočtu například získává o 14 mandátů více, než by odpovídalo čistému proporčnímu zastoupení. Všichni ostatní d´Hondtovým propočtem proti čistému celostátnímu proporčnímu zastoupení tratí. Například Piráti, SPD, ČSSD mají o 2 méně, KDU-ČSL o pět méně. Zdroj: STEM

Reklama

Výběr článků

Načítám