Hlavní obsah

Aktivní zálohy každý nezvládne, hlavně psychicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletý Jihočech Tadeáš P. (28) pracuje v Praze coby kameraman a zároveň je už čtyři roky členem Aktivních záloh ozbrojených sil ČR. Projít přijímačem a vydržet u aktivních záloh není práce pro každého, kdo se zrovna včera, třeba pod vlivem zpráv z Ukrajiny, rozhodl touto formou nastoupit k armádě.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Výsadkáři 4. brigády rychlého nasazení na pardubickém letišti. Na snímku s nákladním letounem C17 americké armády.

Článek

Svaly nestačí. „Je to hlavně o psychické odolnosti,“ říká Tadeáš. Vzpomíná na vysportovaného kluka, jak všechno uběhal a měl sílu a vedle něho se trápil hubený astmatik. Při pochoďáku to ale atlet zabalil se slovy, že se nebude pořád jen tak někam štrachat. „Neduživý klučina ušel třicet kilometrů, a jak se ukázalo, nevzdal to, ani když mu praskla kost v chodidle.“

Na rozdíl od služby u profesionálů je přijímač a cvičení aktivních záloh čistě na dobrovolné bázi. „Můžeš to kdykoliv zabalit,“ podotýká Tadeáš. I instruktoři to podle něj občas během výcviku připomínají a tím je hecují, když záložáci třeba běží a sotva popadají dech nebo si v mraze v lese staví přístřešek. „Samozřejmě ho nemůžeš poslat do patřičných míst, to prostě nejde,“ dodává Tadeáš.

Analytik Smetana: Zločiny Rusů na civilistech posilují odhodlání Ukrajinců bojovat

Domácí

Ani vytahování se a hraní si na siláka nebo všeználka se podle něho nevyplácí. Instruktor pak na takové jedince vždy ukáže, když je potřeba „dobrovolníka“, třeba na přenášení beden. Tadeáš se o armádu zajímal už jako malý. „Impulzem pro nástup do aktivních záloh byla ale tehdy moje přítelkyně, dnes už manželka. Byl to vždy její sen,“ vysvětluje.

Co je na přijímači nejtěžší? „Jsi hrozně rychle hozen do systému, který ti na první pohled nedává smysl. Vše je přesně dáno – kdy vstát, kdy se najíst, na nic nemáš moc času. Čeká se, aby se spěchalo a spěchá se, aby se čekalo. Musíš mít čistou ústroj, být oholený, mít vyleštěné boty. Když jsi někde načas, znamená to, že jsi přišel pozdě. Je třeba být minimálně deset minut dopředu,“ popisuje Tadeáš režim.

Spojené státy přesouvají stíhačky a vrtulníky z Německa do východní Evropy

Evropa

Vydržíš, asfalťáku?

Přijímač se absolvuje ve Vyškově. U Tadeáše trval šest týdnů s volnými víkendy. „Byly nás dvě čety, to znamená šest desítek lidí. Nejstaršímu bylo asi 45 a nejmladšímu dvacet roků. Na každou četu jsou v průměru tři instruktoři.“ Jeho četu v přijímači opustili čtyři lidé. Dva to nezvládli psychicky, dva zdravotně.

Plat budoucímu záložákovi běží podle hodnosti a hradí ho armáda. „Když jsi ve výcviku, tak jsi tzv. asfalťák čili bigoš, jsi vojín. Ve chvíli, kdy končí výcvik, pozbýváš hodnosti vojína a automaticky se stáváš minimálně svobodníkem.“ Vojín má základní plat něco přes 16 tisíc korun.

Vláda schválila rychlejší nákup vojenského materiálu za 48 miliard korun

Domácí

Na začátku tráví nováčci hodně času v učebně: učí se o fungování armády, o zbraních, studují teorii pohybu po bojišti, topografii. Následují nácviky taktiky, orientace v mapě, přežití atd. Pak se hodně chodí a běhá. I s výstrojí, která je jen málo lehčí než plná polní.

Vrcholem je komplexní výcvik. „ Žádné mobily, jídlo nebo cigarety, to zůstává v kasárnách. Jen souřadnice, mapa, buzola a jdi. Dojdeš na místo určení, postavíš přístřešek, připravíš oheň.“

Tadeáš jezdí na cvičení dvakrát ročně, většinou na týden. Kromě toho s manželkou absolvovali speciální vojenský kurz zdravovědy a aktuálně se připravuje na pozici velitele družstva. Z aktivních záloh se pravidelně schází s asi čtyřicetičlennou partou. Doplňují si i vybavení ze svého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám