Hlavní obsah

Akademie věd dokončuje přípravu na masivní testování

Právo, tin

Ačkoliv se vláda dohodla s Akademií věd, že pomůže s testy na koronavirus, už v polovině března, přední vědecká instituce stále čeká, až bude moci testovat.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Akademie věd ČR

Článek

„AV ČR bude moci na koronavirus testovat po velikonočních svátcích,“ řekla Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Už téměř před měsícem se počítalo s tím, že spoluprací s Akademií věd by se kapacita testování zvýšila o 4000 vzorků denně. Celkově by jich pak mohlo být v zemi provedeno přes deset tisíc každý den. V tomto týdnu se provádělo 6 – 8 tisíc testů denně.

Koronavirus v ČR slábne, nových nakažených je nejméně za týden

Koronavirus

„Ústavy AV ČR nabídly pomoc při testování na covid-19 už v polovině března,“ potvrdila Právu Markéta Růžičková z tiskového odboru Akademie věd. Ta také uvedla, že do této aktivity je už zapojeno několik pracovišť.

„Doposud jsme otestovali zhruba 2000 vzorků, velkou nadějí pro masivní testování a zapojení robotických pracovišť je nová metoda izolace RNA (tím se vyhneme používání komerčních kitů, které docházejí) vyvinutá vědci v Ústavu organické chemie a biologie v laboratoři Jana Konvalinky,“ doplnila.

Metoda se nyní ověřuje v laboratořích Státního zdravotního ústavu a nemocnic Motol a Bulovka. „První výsledky jsou velmi dobré a ukazují, že nová metoda se vyrovná té klasické a umožní opravdu masivní testování,“ řekla Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám