Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon o neziskových nemocnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o veřejných neziskových nemocnicích. O normě, kterou podporují ČSSD a KSČM, bude znovu hlasovat Sněmovna. Zákon už dříve drtivou většinou zamítnul Senát. Nyní je jasné, že se ještě před volbami musí najít nejméně 101 poslaneckých hlasů, které by prezidentovo veto přehlasovaly.

Článek

Podle zákona by měla vzniknout síť 146 veřejných neziskových nemocnic, které by měly automatický nárok na smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Ostatním zdravotnickým zařízením by pojišťovny proplácely jen akutní péči.

V dopise předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi zdůvodnil prezident své rozhodnutí mimo jiné tím, že zákon nepřípustně zasahuje do vlastnických práv majitelů zdravotnických zařízení.

V dopise předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi zdůvodnil prezident své rozhodnutí mimo jiné tím, že zákon nepřípustně zasahuje do vlastnických práv majitelů zdravotnických zařízení.

"Zákon ve své logice znamená opuštění principů, na kterých se celá naše společnost - a s ní i zdravotnictví - vyvíjely od listopadu roku 1989, to je na úctě k soukromému vlastnictví, k pluralitě vlastnických vztahů, ke svobodné volbě lékaře a zdravotnického zařízení. Zákon v této své podobě zdravotnictví destabilizuje, zbytečně rozděluje lékaře a další zdravotníky, vyostřuje politickou atmosféru v zemi a zneklidňuje pacienty a celou českou veřejnost," napsal Klaus.

Zákon o neziskových nemocnicích podporují zejména poslanci ČSSD a KSČM. Zástupci ODS v dubnu upozornili, že pokud Sněmovna normu nakonec schválí, budou si stěžovat u Ústavního soudu. [celá zpráva]

Podle prezidenta se zákonem dříve nesouhlasila ani vláda

Prezident také připomněl, že se proti zákonu postavila značná část zdravotníků, nesouhlasí s ním ani krajské samosprávy a v Senátu byl zamítnut drtivou většinou.

Se svými výhradami proti předloze Klause v úterý seznámili představitelé krizového štábu zdravotníků. Zástupci lékařů, zubařů, lékárníků a asociace 160 z 200 nemocnic se snažili prezidenta od podpisu zákona odradit. [celá zpráva]

Podle Klause zákon původně zamítla i samotná vláda, když v prosinci 2004 označila poslanecký návrh za "nepropracovaný, nekomplexní, mající četné věcné a legislativní nedostatky".

Prezident uvedl, že sama vláda tehdy varovala před tím, že by zákon "mohl vést k další eskalaci nehospodárnosti systému a neefektivnímu čerpání veřejných prostředků."

Anketa

Obáváte se v souvislosti se vznikem veřejných neziskových nemocnic omezení zdravotní péče ve vašem okolí?
Ano
52,5 %
Ne
45,2 %
Nevím
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5052 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám