Hlavní obsah

V desítkách nemocnic začnou kontroly péče

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První náměstek ministra zdravotnictví David Rath chce v nejbližší době zahájit kontroly ve 30 až 40 nemocnicích, které podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) poskytují nekvalitní péči pacientům.

Článek

"Černou listinu" mu má v pondělí předat ředitelka VZP Jiřina Musílková. "Rušení špatných nemocnic bude pro pacienty pozitivní," řekl v neděli Rath.

Situaci v dotčených nemocnicích by podle něho měla hodnotit komise složená ze zástupců ministerstva zdravotnictví, pojišťoven, odborných lékařských společností a lékařské komory. "Pokud budou chyby vážné a neodstranitelné, bude lépe zařízení zavřít, nebo je předělat na léčebnu dlouhodobě nemocných, či azylový dům. Takové zařízení občany ohrožuje," řekl Rath. Podle informací pojišťoven má několik nemocnic vážné problémy s kvalitou péče, chybí jim kvalifikovaný personál a nemají dobré technické vybavení.

Stínový ministr zdravotnictví za ODS a senátor Tomáš Julínek jeho plány odmítl. Podle něj ne úřad, ale pacient má rozhodnout, které zařízení zůstane. "Nebude to dělat žádný ministr, protože to vždy udělá špatně," řekl Julínek. Rath si podle senátora osvojuje "monarchistické způsoby jako v ČLK". Při hodnocení komisí je podle Julínka rovněž velký prostor pro možnou korupci.

Spoluúčast se do voleb nezvýší

Rath připravil sankční a bonusový řád pro fakultní nemocnice, které spadají přímo pod ministerstvo. Za vyrovnané hospodaření a kvalitní péči dostanou ředitelé odměny, v opačném případě mohou být z funkce odvoláni. Zařízením v majetku krajů či soukromým nemocnicím nemůže Rath nařídit, aby se tímto řádem řídily, chce však podobná měřítka prosadit i do zákona o neziskových lůžkových zařízeních.

Julínek odmítl i Rathovy plány, aby revizní lékaři pojišťoven přísněji hodnotili výjimky při předepisování léků. Podle něj se to nepříznivě dotkne pacientů s drahou léčbou, tedy především nemocných s rakovinou. "Těžko mohu věřit jeho slovům," reagoval Julínek na Rathova ujištění, že pacientů se to nedotkne.

Rath potvrdil, že do voleb se spoluúčast pacientů na placení zdravotní péče nezvýší. ČSSD s tímto slibem vyhrála volby a Rath je vázán jejím slibem. Neví ale, zda ve volebním programu na příští období se zadání nezmění. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

VZP zatím nucená správa nehrozí

Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) zatím nehrozí nucená správa. Řekl to v pondělí první náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath po svém jednání...

Rath chce finančně motivovat nemocnice

Až 100 tisíc korun ročně může získat nemocnice, která dosáhne vyrovnaného hospodaření, 20 000 korun dostane, pokud výrazně sníží své zadlužení. Pokud platy...

Výběr článků

Načítám