Hlavní obsah

Rath: Budu-li ministrem, ihned odstoupím z vedení ČLK

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath v televizní debatě na Nově připustil, že ihned opustí post prezidenta České lékařské komory (ČLK), pokud bude jmenován šéfem resortu. Podle Ratha je pozice náměstka odlišná od ministerské, zatím tedy k odstoupení z prezidentství ČLK nevidí důvod.

Článek

Rathovo otálení s možným odstoupením z funkce šéfa komory v neděli kritizoval stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek, který prvního muže zdravotnictví obvinil z "neuvěřitelného střetu zájmů". "Jste náměstkem, tedy státním úředníkem a současně jste jednatelem společnosti s ručením omezeným," řekl Julínek.

Ratha v posledních 14 dnech opakovaně odmítl jmenovat ministrem zdravotnictví prezident Václav Klaus. Odůvodnil to možným střetem zájmů u Ratha, který by byl státním úředníkem a zároveň šéfem profesní skupiny lékařů.

Rath původně chtěl své prezidenství v ČLK pozastavit po dobu, kdy bude ministrem. Nyní svůj názor korigoval, ovšem pouze pro případné působení v ministerské funkci. Rath se zatím jako náměstek resortu nemůže aktivně účastnit zasedání vlády.

Rath: do budoucna nelze vyloučit zvýšení spoluúčasti pacientů

Podle Ratha se zatím do voleb na ministerstvu nepočítá se zvýšením finanční spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví. "ČSSD vyhrála volby se slibem, že se nebude spolúčast pacientů zvyšovat, jsem tímto slibem vázán," řekl Rath.

Vzápětí však nevyloučil, že pokud by po volbách zvítězila soc. dem., pacienti by si museli na lékařskou péči připlatit. "Nyní se volební program soc. dem. tvoří, nevím, zda nezvyšování spoluúčasti bude platit i nadále," sdělil Rath. Podle něj je možnou variantou zlepšení chodu resortu přijetí rakouského modelu zdravotnictví, ve kterém "se pacienti významně spolupodílí na financování zdravotní péče".

Julínek: Z nemocnic chci akciové společnosti

Se zvyšováním spoluúčasti pacientů po volbách počítá i odborník ODS na zdravotnictví Julínek. V koncepci, kterou v úterý představil novinářům, Julínek například plánuje dvacetikorunový příplatek za recept. Oproti Rathovi plánuje Julínek transformaci nemocnic na akciové společnosti. "Vytvoříte nové kampeličky," nesouhlasil s jeho plánem Rath.  

Julínka také podivilo, že Rath na jeho materiál reagoval ihned po zveřejnění. "Vaše koncepce je hodně frazeologický text, ve kterém je spousta obrázků," ohradil se Rath.

Reklama

Související články

Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Toho navrhnul premiér Jiří Paroubek (ČSSD)....

Klaus nebude s Paroubkem jednat o Rathovi

Prezident Václav Klaus se v pondělí nesejde s předsedou vlády Jiřím Paroubkem (ČSSD) a prvním náměstkem ministra zdravotnictví Davidem Rathem. Rádiu Frekvence...

Výběr článků

Načítám