Hlavní obsah

ODS nevyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté se nakonec rozhodli, že nevyvolají hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Za test soudržnosti koalice považují hlasování o zřízení vyšetřovací komise k prodeji Unipetrolu.

Článek

"Pro nás hlasováním o důvěře či nedůvěře této vládě bude hlasování o návrhu, který znovu podáme na začátku příští schůze sněmovny, a to je zřízení vyšetřovací komise ke kauze Unipetrol," řekl místopředseda ODS Ivan Langer.

Právě toto hlasování koalici štěpí. KDU-ČSL je pro zřízení komise, ČSSD jejich postoj považuje za útok na svou stranu. Premiér Jiří Paroubek ho označil za neloajální a skandální. Pokud lidovci opět zvednou ruku pro zřizení komise, která vyšetří chování státu při privatizaci, koaliční krize, kterou strany v pondělí zažahnaly [celá zpráva], se obnoví.

Paroubek se podle ODS zachoval zbaběle, když nejdříve vyzval občanské demokraty k vyvolání předčasných voleb, a když to udělali, jejich představu odmítl. "Ukázalo se, že pan premiér Paroubek je velkoústý tlachal a zbabělec. Vyzval k předčasným volbám, my jsme to přijali, on se lekl a odmítl to," uvedl Langer. Nynější napětí v koalici není pro ODS ničím novým. "Je to už čtvrtým rokem permanentní koaliční jednání a vládní krize," uzavřel místopředseda ODS.

Opoziční strana navrhovala, aby Paroubek rezignoval, pak třikrát za sebou nezískal podporu pro novou vládu. Předčasné volby by pak mohly být do konce roku. Premiér na to reagoval tím, že podobným zesměšňováním ústavy by se ČR přiblížila chování banánových republik.

Kabinet přežil už dvojí hlasování

Hlasování o nedůvěře vládě bylo jednou z variant, jak mohla ODS reagovat na současné pnutí v koalici. Nepřímo k tomu svou mateřskou stranu podle tisku vyzval i prezident Václav Klaus. V pondělí řekl, že vládní strany si samy musejí rozmyslet, zda jsou ještě součástí koalice, strany jiné si zase musejí rozmyslet, zda vyzvou k hlasování o důvěře vládě.

Při hlasování o nedůvěře je třeba k pádu vlády nejméně 101 hlasů ve dvousetčlenné sněmovně. ODS v tomto volebním období iniciovala hlasování o nedůvěře dvakrát, kabinet to pokaždé přežil. Naposledy letos v dubnu vláda Stanislava Grosse, proti níž se tehdy postavili občanští demokraté i lidovci, kteří opustili koalici kvůli nejasným majetkovým poměrům tehdejšího premiéra a šéfa ČSSD.

Reklama

Související články

Paroubek chce předčasné volby vyvolat zákonem

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) považuje za jednu z možných variant, jak dospět k předčasným volbám, jednorázový ústavní zákon o zkrácení volebního období....

Koalice zatím krizi zažehnala

Představitele koaličních stran na schůzce pokoušejí řešit současnou vládní krizi. Tu nastartovalo schvalování nového Zákoníku práce a vyostřily ji výroky...

Výběr článků

Načítám