Hlavní obsah

Koalice zatím krizi zažehnala

Právo, Novinky, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitele koaličních stran na schůzce pokoušejí řešit současnou vládní krizi. Tu nastartovalo schvalování nového Zákoníku práce a vyostřily ji výroky premiéra Jiřího Paroubka a předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Ten během jednání řekl, že o vypovězení koaliční smlouvy neuvažuje žádná ze stran.

Článek

Kalousek na jednání požádal, aby sociální demokraté už nemluvili o předčasných volbách, protože to situaci jen komplikuje. "Je to kontraproduktivní a destabilizuje to situaci," řekl.

K pokračování koaliční spolupráce se vyslovil i nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "ČSSD by si do budoucna  přála, aby koaliční spolupráce pokračovala do řádných voleb," řekl Sobotka. Chce ale, aby lidovci do týdne změnili své chování, nebo souhlasili s předčasnými volbami.

Podle Paroubkova vyjádření před jednáním by měli lidovci dát záruky, že nebudou hlasovat proti ČSSD. Řekl, že není možné, aby si strana musela před každým hlasováním zjišťovat, jak a s kým budou koaliční partneři hlasovat. Kalousek na to reagoval, že debatu o tom, kdo s kým kdy může či nemůže hlasovat, vítá.

KDU-ČSL vadí, že ČSSD stále častěji hlasuje s komunisty. Paroubek se také nechal slyšet, že klíčové zákony ČSSD prosadí s podporou kohokoliv.

Čtyři pojistky proti KSČM

Kalousek připomněl, že koaliční smlouva pamatuje na čtyři okruhy zákonů, v kterých by koaliční strany neměly hlasovat proti sobě. Jde o tzv. protikomunistické pojistky. "My jsme připraveni okamžitě tento závazek rozšířit o libovolný okruh problémů až do té ideální situace, kdy se zavážeme, že proti sobě nebudeme hlasovat ani s opozicí, ani s marťany, ani s komunisty, ani s nacisty, ani s nikým jiným.

Místopředseda Unie svobody František Pelc před schůzkou uvedl, že by si měla koalice protikomunistické pojistky připomenout, ale zavázat se, že nebudou koaliční strany hlasovat s opozicí v některých případech nepovažuje za šťastné.

Podle Michala Krause ČSSD chce, aby KDU-ČSL nehlasovala proti jeho straně "ve věcech, které mohou sociální demokracii poškodit". Hlasování o vyšetřovací komisi, která měla prošetřit kauzu Unipetrol, je podle něj jednou z těchto věcí.

Nic špatného nevidí na tom, když ČSSD prosadí Zákoník práce s komunisty, protože tato norma není v protikomunistických pojistkách. "Jestli se někdo štítí jiných hlasů, tak je to jeho problém," uvedl Kraus před jednáním.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek chce předčasné volby vyvolat zákonem

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) považuje za jednu z možných variant, jak dospět k předčasným volbám, jednorázový ústavní zákon o zkrácení volebního období....

Výběr článků

Načítám