Hlavní obsah

Paroubek chce předčasné volby vyvolat zákonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) považuje za jednu z možných variant, jak dospět k předčasným volbám, jednorázový ústavní zákon o zkrácení volebního období. Na stejném principu dospěla země k mimořádným volbám v roce 1998. Myšlenka ODS, která navrhla dospět k předčasným volbám opakovaným pádem vlády, by z ČR podle něj udělala banánovou republiku. Koalice bude o řešení situace jednat od sedmi hodin večer.

Článek

Paroubek možnost předčasných voleb připustil už o víkendu. ODS by je chtěla ještě tento rok, Paroubek vidí reálně únorový či březnový termín. Jiskří to i mezi ČSSD a lidovci, které premiér kritizoval. Řekl, že se už vidí v koalici s ODS. Schůzku vyvolal právě šéf lidovců Miroslav Kalousek.

Paroubek prohlásil, že KDU-ČSL se v posledním roce čím dál více sbližuje s ODS a bude si muset vybrat, zda zůstane v koalici, nebo z ní odejde. ČSSD podle premiéra nemůže dopustit, aby jedna z vládních stran nehlasovala pro věci obsažené v programovém prohlášení kabinetu. "Když mně dají lidovci záruky, že se budou chovat slušně a bez podrazů, tak jsem ochoten naše požadavky zmírnit," uvedl Paroubek.

Původně je schůzka předsedů

Kalousek napřed chtěl, aby se sešli jen předsedové stran, přičemž ČSSD měl podle něj reprezentovat po rezignaci Stanislava Grosse 1. místopředseda Bohuslav Sobotka. To sociální demokraté odmítli. "Nemá to precedens v dosavadní kultuře koaličního vyjednávání. Ještě se nikdy nestalo, aby jeden z předsedů řekl, že se nemůže nebo nesmí sejít se svými kolegy. Beru to na vědomí, je to rozhodnutí sociální demokracie, schůzky K9 se rádi zúčastníme," uvedl předseda KDU-ČSL.

Kalousek uvedl, že podle něj by bylo logické sejít se nejdříve ve třech, a pak v širší koaliční sestavě. "Pokládám to za promarněnou příležitost, že se nesešli nejvyšší představitelé vládních stran," dodal. Schůzka měla  začít v půl sedmé večer, později bylo zahájení posunuto na sedmou hodinu.

"Ať pak Kalousek a pan Topolánek nechají svých zákulisních intrik, ať se k tomu postaví jako chlapi, ať mi dají výzvu k mimořádným volbám, já ji rád přijmu." řekl o víkendu premiér. Lidovci již dříve varovali před sbližováním ČSSD s komunisty. Premiér na sobotním jednání vedení ČSSD znovu zopakoval, že klíčové zákony jeho strana prosadí bez ohledu na to, s kým.

Do debat o předčasných volbách se Klaus zapojovat nechce

Vládní strany by si podle prezidenta Václava Klause měly samy ujasnit, zda jsou ještě v koalici nebo ne. Sám se však nechce zapojovat do debat o předčasných volbách.

"Strany jiné si musejí rozmyslet, zda vyzvou k hlasování o důvěře vládě," uvedl prezident. Dodal, že "silácké výroky" některých politiků nepomáhají řešení situace. "Úlohou prezidenta není reagovat na ten či onen mediální výrok té či oné politické strany," soudí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám