Hlavní obsah

Opozice se baví nad dopisováním vicepremiéra s premiérem

Novinky, Barbora Zpěváčková

Rozpory mezi koaličními ANO a ČSSD při sestavování státního rozpočtu na příští rok „baví“ opoziční politiky. Poslanec Jan Skopeček (ODS) přirovnal požadavky sociálních demokratů ke sci-fi. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zase Novinkám řekl, že si nepamatuje, že by si někdy vládní činitelé dopisovali kvůli rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD)

Článek

„Jan Hamáček a celá ČSSD žijí podle obsahu dopisu adresovanému premiérovi v nějakém podivném rozpočtovém science fiction, ve kterém lze donekonečna utrácet peníze, které nejsou,“ napsal Novinkám místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Skopeček.

Podivil se, že návrh rozpočtu počítá příští rok s navýšením výdajů oproti letošku o více jak 90 miliard korun, a ČSSD to ani přesto nestačí. „Ideální rozpočet podle ČSSD by musel znamenat rozpočtový a daňový Armageddon, který opravdu není v zájmu České republiky,“ uvedl Skopeček.

Všichni na to doplatí, varuje Kalousek

Sociální demokraté by chtěli v rozpočtu pro svá ministerstva navíc 20 miliard korun. Šéf soc. dem. a vicepremiér Jan Hamáček kvůli tomu napsal minulý týden dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO).

„Byl jsem u vzniku mnoha, mnoha státních rozpočtů, ať už jako předseda strany, předseda rozpočtového výboru, nebo ministr financí. Pamatuji si velmi ostré diskuse, celoroční jednání, složité kompromisy. Ale nemohu si vzpomenout, že by si přední vládní činitelé v té věci dopisovali,“ prohlásil šéf poslanců TOP 09 Kalousek.

Zároveň zkritizoval parametry rozpočtu. „Ten rozpočet, už jen tak, jak je sestaven, je typický přerozdělovací a socialistický, který pokračuje v trendu vlád ČSSD a ANO a kašle na budoucnost a snaží se dělat jen okamžitý marketing. Na to v budoucnu všichni těžce doplatí,“ varoval Kalousek.

Jsou to nemehla, zkritizoval Skopeček

Podobně to vidí i Skopeček. Vláda podle něj měla už dávno začít vnímat realitu a předkládat rozpočty vyrovnané. „To bychom ale nesměli mít na ministerstvu financí nemehla z hnutí ANO, která nejsou přes slušný ekonomický růst a rekordně nízkou nezaměstnanost schopna už roky předložit vyrovnaný rozpočet,“ konstatoval Skopeček.

Další z místopředsedů rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) Novinkám řekl, že vláda podle něj nakonec peníze stejně najde.

„Jsem zvědavý, jestli udělají to, co vloni, kdy vláda zvýšila odhad příjmů o 33 miliard. Zvýší odhad příjmů, a tím celý problém vyřeší,“ míní Ferjenčík.

Šarvátky o peníze mezi ANO a ČSSD jdou podle něj klasickým sporem o moc. „Nemá to věcnou podstatu. Možná jim trochu Andrej Babiš vrací, že na něj byli oškliví kvůli ministerstvu kultury,“ zhodnotil Ferjenčík.

Výběr článků

Načítám