Hlavní obsah

Sobotka byl silnější premiér než Babiš, prohlásil Stanjura

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setrvání Antonína Staňka (ČSSD) ve funkci hojně komentují opoziční politici. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zdůraznil, že v odvolávání ministrů z funkce byl někdejší předseda vlády z ČSSD Bohuslav Sobotka silnější než současný premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

„Slabý premiér Bohuslav Sobotka dosáhl odvolání Andreje Babiše z vlády za 19 dní. ,Silný´ premiér Andrej Babiš nebyl schopen prosadit odvolání slabého ministra kultury Staňka za 36 dní,“ napsal v sobotu na Twitter Stanjura.

Stanjura tak připomněl situaci z roku 2017. Tehdy chtěl Sobotka dostat z funkce ministra financí Babiše kvůli jeho skandálům ohledně korunových dluhopisů a ovlivňování médií.

Sobotka podal demisi, ale prezident Miloš Zeman si Ústavu vyložil tak, že s demisí premiéra nekončí celá vláda. Sobotka si to proto kvůli prezidentově interpretaci Ústavy rozmyslel a 5. května 2017 navrhl odvolání ministra financí Babiše. Prezident Zeman Babiše odvolal 24. května 2017, tedy po 19 dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal ve čtvrtek 4. května 2017 na Pražském hradě premiéra Bohuslava Sobotku.

S odvoláním současného ministra kultury Staňka Zeman otálí už pět týdnů. Babiš navrhl odvolat Staňka na konci května, prezident tomu ale nevyhověl.

Celou situaci už v Lánech řešili Babiš s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Zeman si ještě na 12. července pozval na společnou schůzku Staňka s Hamáčkem.

Sociální demokraté by měli v půlce července rozhodnout, jestli opustí kabinet. Podle Hamáčka nemá cenu zůstávat ve vládě, ve kterých si strana nemůže rozhodovat o vlastních ministrech.

Výběr článků

Načítám