Hlavní obsah

Staněk dál chrlí tweety proti ČSSD. Hamáček podle něj nedodržel slovo

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr kultury Antonín Staněk se pustil do své obhajoby na sociálních sítích. Své partaji a šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi během posledních dnů věnoval už osm tweetů. V posledním příspěvku Staněk obvinil Hamáčka z toho, že nedodržel slovo, když požádal o jeho rezignaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

Staněk v pátek večer na Twitter napsal, že se na něj po lánské schůzce svalila lavina obviňování. Zároveň se Staněk obul do Hamáčka.

„Grémium mi 9. května vyjádřilo důvěru a pověřilo mě konkrétními úkoly k 31. květnu, aby mě pár dnů poté vyzval předseda k rezignaci. Jasné nedodržení slova,“ vzkázal Staněk směrem k Hamáčkovi.

„Přesto jsem výzvu uposlechl a rezignaci vzápětí podal. Řada nepromyšlených kroků nás ale dovedla tam, kde jsme. Svalit teď odpovědnost na Staňka, je výhodné, ale nefér,“ napsal v dalším tweetu Staněk.

Uvedl, že odblokování situace bude předmětem schůzky s prezidentem a Hamáčkem v Lánech 12. července.

Ve čtvrtek večer zase Staněk přirovnal chování Hamáčka k zradě a nevěře.

Dolínek nechce Staňka na jednání klubu

Hamáčka se vzápětí zastal poslanec Petr Dolínek. Podle něj by se Staněk neměl účastnit jednání poslaneckého klubu.

„Honza Hamáček není bez chyb. Ale to, co si dovolí pan Staněk, který doufám již vystoupil z ČSSD, je neuvěřitelné. Pokud přijde v úterý na poslanecký klub, požádám o jeho vyloučení z našeho jednání. Porady má přece u pana Zemana,“ uvedl Dolínek.

Staněk podal demisi v květnu. Zdůraznil při tom, že šlo o přání předsedy Hamáčka. Důvodem Hamáčkovy žádosti byl způsob, jakým Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Prezident Miloš Zeman ale Staňkovu rezignaci odmítl a nechce ho odvolat ani na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle kritiků i ústavních expertů se tím pohybuje za hranou Ústavy.

ČSSD se kvůli tomu chystá na odchod z vlády, protože jí vadí, že nemůže rozhodovat o svých ministrech. Jasné stanovisko by mělo padnout 15. července po jednání předsednictva.

Tweety ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám