Hlavní obsah

Našly jsme miliardy pro kraje, hlásí Maláčová a Schillerová. Většina bude z fondů EU

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a šéfka resortu financí Alena Schillerová (ANO) našly shodu a krajům na sociální služby pošlou 2,5 miliardy korun. Oznámily to v pátek odpoledne na tiskové konferenci.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD, vlevo)

Článek

„Potvrzujeme, že jsme se dohodly, jakým způsobem budeme financovat sociální služby,” uvedla Schillerová.

Částka 1,5 miliardy by měla být vyhrazena z evropských fondů, půl miliardy půjde z nespotřebovaných rezerv MPSV a půl miliardy z rozpočtové rezervy ministerstva financí. Celkem miliarda z těchto peněz by měla jít na dofinancování platů.

„Podařilo se mi relokovat na individuální projekty 1,5 miliardy z evropských zdrojů,“ uvedla Maláčová s tím, že bude sestaven tým, který bude krajům s rychlým přerozdělením peněz pomáhat.

MPSV pošle konkrétně 200 milionů na sociální práce, 166 milionů na ohrožené děti na obcích a 81 milionů na nadregionální sociální služby pro autisty nebo roztroušené sklerotiky. Druhou půl miliardu doplní ministerstvo financí. „Budeme se na tom podílet rovnocenně,” doplnila Maláčová.

Již v úterý ministryně představila plán, kdy by mohly peníze dorazit do krajů. Na vládu by měl být návrh předložen 17. června, a pokud vše půjde podle plánu, tak kraje dostanou peníze 12. srpna.

Společná dovolená

Obě ministryně se o peníze pro sociální služby dohadovaly několik týdnů. K tomu, aby do pátku našly řešení, je vyzvala Sněmovna. Krajům ke květnu 2019 chybějí dvě miliardy. Kritika se na obě snášela především kvůli tomu, že peníze nyní chybějí proto, že byl loňský rok špatně sestavený rozpočet.

Maláčová v této souvislosti uvedla, že společně se Schillerovou vyrazí na dovolenou. „Pojedeme spolu na dovolenou, abychom mohly správně vyjednat rozpočet na příští rok, aby byly obě strany spokojené,” ukončila své vystoupení na plénu Sněmovny Maláčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám