Hlavní obsah

Najděte dvě miliardy na sociální služby, vyzvala Sněmovna Maláčovou a Schillerovou

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna v usnesení vyzvala ministerstvo práce a sociálních věcí a resort financí, aby do 7. června předložily návrh na dofinancování sociálních služeb, ve kterých chybí dvě miliardy korun.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a Profimedia.cz

Vpravo ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD, vlevo)

Článek

„Sněmovna ukládá ministerstvu práce a ministerstvu financí, aby do 7. června předložily Sněmovně návrh na dofinancování sociálních služeb ve výši dvě miliardy korun,“ stojí v usnesení lidovců, které podpořilo 75 poslanců z řad ODS, Pirátů, SPD, ČSSD, KDU-ČSL hnutí STAN a TOP 09. Poslanci vládního ANO se zdrželi, stejně jako komunisté, kteří kabinet tolerují.

Peníze musí najít ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Zbyněk Stanjura napomíná štěbetající ministryněVideo: psp.cz

„Velmi mě těší zájem všech politických stran o sociální služby jako takové, zejména těch pravicových. Za klíčové považuji, že dvě miliardy musíme najít. Do konce příštího týdne musíme mít jasno, jakou částkou krajům finanční peníze pošleme,“ komentovala to Maláčová.

O podfinancovaných sociálních službách jednala Sněmovna ve středu přes pět hodin, k ničemu se ale nedobrala. Diskuze tak pokračovala ve čtvrtek.

Před kolapsem sociálních služeb varuje opozice, mimořádné jednání iniciovalo pět opozičních stran v čele s lidovci.

Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce, dotace pak rozdělují. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy. Vláda ale pak schválila ještě navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma už nepočítala.

Výběr článků

Načítám