Hlavní obsah

Maláčová a Schillerová zase hledají miliardy

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Do křížku se opět dostaly ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Maláčová chce, aby do podfinancovaných sociálních služeb šlo 1,5 miliardy z rozpočtové rezervy, Schillerová to odmítá. Opozice varuje, že kvůli chybějícím dvou miliardám korun hrozí kolaps sociálních služeb.

Foto: Novinky

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD, vlevo)

Článek

Maláčová na středeční tiskové konferenci uvedla, že Schillerové předložila kompromisní návrh na dofinancování sociálních služeb, ve kterých chybějí dvě miliardy korun.

Kompromisní návrh podle Maláčové znamená, že ze zdrojů ministerstva vyhradí na sociální služby půl miliardy korun, zbylých 1,5 miliardy by mělo jít ze státní rozpočtové rezervy. „V rozpočtové rezervě jsou tři miliardy korun. Budu požadovat, aby o tom v pondělí rozhodla vláda,“ oznámila Maláčová.

Paní ministryně financí si bere za rukojmí sociální pracovníky
Jana Maláčová (ČSSD)

Schillerová návrh ale podle Maláčové odmítla a opět řekla, že potřebuje analýzu.

„Paní ministryně ten návrh odmítla, točíme se už tři měsíce v kruhu. Nechápu, proč se náš koaliční partner takhle chová. Paní ministryně financí si bere za rukojmí sociální pracovníky a ty nejohroženější z nás,“ prohlásila Maláčová. Podle ní je v ohrožení 10 tisíc pracovníků sociálních služeb.

Dodala, že pokud se nenajde shoda, chybějící dvě miliardy by musely jít z mandatorních výdajů rozpočtu, což by znamenalo další navýšení schodku.

„Paní ministryně by místo mediálních vyjádření měla jednat,“ reagovala Schillerová na slova Maláčové.

Dodala, že nedostala uspokojivou analýzu, jak je s penězi v sociálních službách nakládáno. „Za poslední roky je tam nárůst 20 procent, nevím, kde peníze jsou, kde chybí, co tam je za problém. Nemám žádné systémové řešení, zalepíme díru, ale co bude další rok,“ podotkla Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám