Hlavní obsah

ČSSD proti ANO. Sociální služby nebudou podléhat EET

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Páteční finální hlasování o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) i na drobné podnikatele rozdělilo koalici ANO a ČSSD. Zatímco sociální demokraté v dílčích hlasováních podpořili vynětí některých oborů z EET, jak navrhovala ODS, hnutí ANO se postavilo proti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro vztahy v koalici to není dobré rozhodnutí, komentovala postoj ČSSD ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Článek

Záměr podpořit 12 pozměňovacích návrhů ODS, které se týkají sociálních služeb, avizoval šéf sociálních demokratů Jan Hamáček už ve středu. Řekl, že ČSSD vnímá aktuální situaci v problematickém financování.

Do EET tak nebudou například spadat domovy pro seniory, zařízení pro lidi se zdravotním postižením nebo sociální služby poskytované dětem.

Kromě ČSSD a ODS hlasovali pro také Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. Komunisté se zdrželi. „Dotkne se to zhruba dvou procent poskytovatelů sociálních služeb, a to těch, kteří to dělají za ziskem,“ vysvětloval postoj komunistů šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Schillerová: To pro koalici není dobré

Proti se postavilo hnutí ANO. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ke všem pozměňovacím návrhům hlásila nesouhlasné stanovisko. „Kadeřnice také chodí stříhat lidi do sociálních domů a výjimku mít nebudou. Mohou nám do této oblasti spadnout i různí šmejdi,“ prohlásila, proč nehlasovala pro.

Uvedla, že koaliční ČSSD je svým postojem překvapila. „Byla jsem tou situací zaskočena,“ zopakovala v pátek na plénu.

Zdůraznila, že za celou dobu, kdy se o EET jednalo, sociální demokracie s ničím takovým nepřišla. „Není to dobrý signál. Musíme si uvnitř koalice říct, jestli se chceme takto překvapovat. Musíme si to zhodnotit,“ uvedla Schillerová. K porušení koaliční smlouvy ale podle ní nedošlo, jelikož ČSSD podpořila zákon jako celek.

Přes 800 pozměňovacích návrhů

Poslanci hlasovali o EET na několik fází. Museli se totiž prokousat více než 800 pozměňovacími návrhy. Z toho jich 700 předložil šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura, aby ukázal, jak může být evidence nesmyslná. Rozšíření EET se totiž bude týkat například chovu velbloudů nebo kosmické dopravy.

Kromě toho by nově měli tržby evidovat například řemeslníci, lékaři či advokáti. Části podnikatelů se má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Předloha zároveň posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby či vodné a stočné. Snížení sazby se původně mělo dotknout i řezaných květin, to ale vláda nakonec nenavrhla.

Reklama

Související články

Schillerová: EET už nikdo nezruší

Elektronická evidence tržeb (EET) se stala součástí české ekonomiky a nikdo ji už nezruší, ani ODS, která proti ní bojuje. V rozhovoru pro Novinky to...

Výběr článků

Načítám