Hlavní obsah

Opozice stále rozdýchává grilování Babiše bez Babiše

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Absence premiéra Andreje Babiše (ANO) na čtvrteční mimořádné schůzi Sněmovny má dohru ještě v pátek. Opoziční poslanci nemohou rozdýchat, že šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO) svolal mimořádné jednání na den, kdy byl premiér na setkání představitelů V4 v Bratislavě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Diskuse se rozhořela v pátek při projednávání zákona o jednacím řádu Sněmovny, který předložil Vondráček. Ke čtvrteční mimořádné schůzi, kterou iniciovala opozice v čele s ODS, Piráty a lidovci, se vrátil předseda poslanců STAN Jan Farský. „Je do nebe volající, co se tady včera odehrálo,“ prohlásil.

Chtěl po Vondráčkovi vysvětlení, proč schůzi svolal na čtvrtek, kdy měl premiér jednání v Bratislavě a nemohl odpovídat na dotazy opozice, které se týkaly kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, státního rozpočtu a Babišova střetu zájmů.

Opozice o svolání mimořádné schůze požádala minulý týden. Čtvrteční termín určil právě šéf dolní komory Vondráček (ANO), který má podle jednacího řádu na svolání mimořádné schůze deset dní

Olej do ohně v pátek přilil předseda poslanecké frakce ANO Jaroslav Faltýnek. „Tipněte si, kolik sedělo v sále zástupců demokratického bloku? Devatenáct,“ podotkl.

Vondráček řekl, že když vybíral termín schůze, zavolal předsedům poslaneckých klubů ODS, Pirátů a KDU-ČSL a se čtvrtkem neměl nikdo problém. „Tak mi řekněte, co jsem dělal nekorektního. Tak já už nevím, kdo je tady normální,“ rozčílil se Vondráček.

„Pan předseda nemá pravdu, volal mi, když už schůze byla svolána,” odsekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Mimořádná schůze Sněmovny probíhala ve čtvrtek od 10 dopoledne do půl druhé. Poslanci ANO, ČSSD, SPD a KSČM ale neumožnili diskusi, protože neschválili program schůze. Mohli tak vystoupit jen zákonodárci s přednostním právem, což jsou předsedové klubů a stran. ODS, Piráti a lidovci se poté rozhodli svolat další mimořádnou schůzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám