Hlavní obsah

Filip lobboval za Horáčka po přijetí daru pro KSČM

Právo, Adéla Jelínková, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf komunistů a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip začal lobbovat za společnost První chráněná dílna obviněného podnikatele Tomáše Horáčka u ústeckého finančního úřadu poté, co komunistická strana přijala téměř stotisícový dar od firmy Active Vision.

Foto: Novinky

Vojtěch Filip

Článek

Tato společnost je napojená na Horáčka skrze osobu její majitelky a zároveň Horáčkovy klíčové obchodní advokátky Niny Rydlové. Patří do skupiny společností HTS Corporate Group SE, v jejímž pražském sídle probíhala v červnu minulého roku razie zaměřená na údajné manipulace s veřejnými zdravotnickými zakázkami, jichž se měl Horáček dle policistů dopouštět.

Šlo o „nefinanční plnění“

Horáček rovněž za zmíněnou firmu při osobních schůzkách s obchodními partnery jednal. Jak vyplývá z výroční zprávy strany za rok 2017, Active Vision poskytla KSČM dva dary v celkové hodnotě zhruba 96 tisíc korun. Jednat se mělo o takzvané nefinanční plnění, které spočívalo v poskytnutí reklamních billboardů a brožur.

Stalo se tak v průběhu politické kampaně před sněmovními volbami v roce 2017, jež probíhaly 20. a 21. října.

První dopis, který předseda strany Filip na finanční úřad psal, odeslal 18. října 2017. Tedy krátce nato, co komunisté obdrželi zmíněné dary od firmy napojené na Horáčka.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

Filip v korespondenci ostře kritizoval průběh daňové kontroly, která odhalila možné zneužívání evropských dotací. Dílna má na základě zjištění úřadu nyní pozastavený majetek v hodnotě 21 milionů korun.

Pro Filipa navíc do loňského podzimu pracoval jako osobní poradce Lukáš Gibiec, jenž zároveň pracoval i pro obviněného lobbistu Horáčka.

„K vrácení daru není důvod“

Vedení strany se má podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče příští týden zabývat tím, jestli dar v hodnotě sto tisíc korun firmě Active Vision nevrátit. Podle komunistického poslance Jiřího Dolejše ale Filip k vrácení daru spojeného se stíhaným lobbistou stále nevidí důvod.

Ostatní strany a hnutí, jako piráti a ANO, dary od společností stíhaného lobbisty vrátily krátce po vypuknutí celé kauzy – to znamená již v polovině minulého roku.

„Podle mých aktuálních informací nebyl sponzorem Horáček. Pak by s tím darem neměl být problém. Propojenost už je jiná věc. Vojtěch Filip mi sdělil, že přímo o Horáčka u toho daru nešlo, tak pokud jde o problém vrácení daru, akceptuji to jako argument,“ popsal komunikaci se svým předsedou Dolejš.

Jak se v pátek odpoledne vyjádřil ve veřejném prohlášení Filip, je jeho právem „interpelovat vedoucí správních úřadů, nejen ministry“. „Své právo jsem uplatnil, pan ředitel mi odpověděl. S odpovědí jsem byl spokojen, a tak jsem žádné další kroky nečinil, což všichni potvrzují,“ hájil se Filip.

Z dokumentů, které má redakce k dispozici, ale vyplývá, že Filip zaslal řediteli úřadu Havlíčkovi minimálně tři dopisy v souvislosti s První chráněnou dílnou: první na konci října 2017, druhý v listopadu téhož roku a poslední v půlce února 2018.

Ze všech tří listů je navíc patrné, že s odpovědí místopředseda Sněmovny „spokojen“ nebyl, když postup úřadu vůči dílně opakovaně označoval za šikanózní, diskriminační a účelový se snahou poškodit Horáčkovu dílnu.

Na konci posledního dopisu Filip například zdůrazňuje:

„Váš postup je tedy přezkoumatelný ve správním řízení soudním a zde upozorňuji na již více než reprezentativní počet rozsudků krajských soudů, ale i Nejvyššího správního soudu, kde shledávám zásadní judikáty ve prospěch daňových subjektů, a tedy v neprospěch správce daně (finančního úřadu – pozn. red.),“ vyjádřil podle jeho slov „spokojenost“ Filip.

V přechozích dopisech Havlíčka zase varoval před „zapojením“ kontrolního výboru Sněmovny či Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Silný kafe“

„Tak to je silný kafe,“ reagoval na Filipova slova bývalý místopředseda strany Josef Skála. „Kdybych seděl ve vedení strany, bylo by vrácení darů jeden z prvních kroků, které bych podnikl. Po té informaci (článku v Právu – pozn. red.) jsem zaznamenal, že se ve straně kumuluje energie a množí se podněty, že takové věci už nelze neregistrovat a individuálně se nad nimi rozčilovat,“ řekl Právu Skála.

Hnutí Starostové a nezávislí stejně jako TOP 09 volají na základě informací zveřejněných Právem po Filipově rezignaci na funkci místopředsedy Sněmovny.

Lobbovat za soukromý byznys není hodno pozice ústavního představitele.
prohlášení STAN

„Lobbovat za soukromý byznys není hodno pozice ústavního představitele. Žádáme, aby Vojtěch Filip rezignoval na post místopředsedy Poslanecké sněmovny,“ uvedl v pátek ve veřejném prohlášení šéf STAN Petr Gazdík.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil o jednání Filipa napsal, že jde „o nepřijatelný nátlak na nezávislé orgány státu“.

Filipovy výpady na adresu finančního úřadu kritizuje i nezisková organizace Transparency International (TI), o jejíž zjištění v případě dílny se Filip ve svých dopisech rovněž „obouval“.

„Poslanec Filip si očividně plete veřejnou funkci s funkcí soukromého lobbisty. Navíc pro osobu, která skrze své nefinanční dary podpořila KSČM,“ komentoval situaci vedoucí analytik TI Milan Eibl.

Reklama

Výběr článků

Načítám