Hlavní obsah

Filip by měl kvůli lobbování za podnikatele Horáčka odejít z čela Sněmovny, vyzývají Starostové

Starostové vyzývají šéfa komunistů Vojtěcha Filipa k odchodu z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny. Šéf STAN Petr Gazdík tak reagoval na informace deníku Právo, podle nichž v minulosti Filip lobboval za První chráněnou dílnu ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka. Ten čelí obvinění v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami. Filipa kritizovala také protikorupční organizace Transparency International.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ANO, ČSSD a KSČM jednali 7. května 2018 o případné vládní spolupráci. Na snímku Vojtěch Filip.

Článek

„Lobbovat za soukromý byznys není hodno pozice ústavního představitele. Žádáme, aby Vojtěch Filip rezignoval na post místopředsedy Poslanecké sněmovny,” uvedl Gazdík v tiskové zprávě.

Podle analytika Transparency International Milana Eibla si Filip „očividně plete veřejnou funkci s funkcí soukromého lobbisty”. „Navíc pro osobu, která skrze své nefinanční dary podpořila KSČM,” uvedl v tiskové zprávě Eibl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Šéf komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip podle informací Práva na přelomu let 2017 a 2018 lobboval za První chráněnou dílnu, nejvýnosnější byznys obviněného ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka. Nevybíravě se za ni přimlouval na Finančním úřadu Ústeckého kraje. Vyplývá to z interní korespondence mezi Filipem a ředitelem úřadu Janem Havlíčkem, kterou má Právo k dispozici.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

V dopisech úřadu kritizoval podle deníku kontroly, které v dílně odhalily možné zneužívání evropských dotací. Filip řekl Právu, že se "pouze ptal", a připomněl také, že působí jako advokát.

Horáček strávil kvůli podezření z manipulací s nemocničními zakázkami půl roku ve vazbě, státní zástupce rozhodl o jeho propuštění letos v lednu. Severočeský podnikatel je ústřední postavou případu, podle médií ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což žádal podle vyšetřovatelů úplatky.

Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví na začátku loňského července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám