Hlavní obsah

Babiš navrhoval Mayové nové referendum o brexitu. Ta to odmítla

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) by si přál, aby bylo nové referendum o brexitu. Po telefonu to navrhl i britské premiérce Therese Mayové, ale ta to odmítla. Nové referendum by si přál i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Pokud britský parlament nepřijme dohodu s EU a nedojde ani k odložení termínu, nastane tvrdý brexit 29. března.

Foto: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová s premiérem Andrejem Babišem loni v říjnu

Článek

„V sobotu jsem si volal s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Řešili jsme brexit. Říkal jsem jí, že nejlepším řešením by bylo, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii. Proto jsem přesvědčen, že stojí za to vypsat nové referendum. Odmítla to, ale stále to podle mě není vyloučené,” napsal si k současnému vývoji na britském kontinentě na Twitter premiér Andrej Babiš (ANO).

V tom, že by česká diplomacie nové referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii uvítala, se s premiérem shoduje i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Od počátku říkám, že brexit není šťastná varianta. Nejlepší varianta by byla, kdyby Británie zůstala součástí Evropské unie. Ale to na britské straně zatím není ve hře. My si to můžeme přát, ale je to na rozhodnutí britských politiků,” řekl Novinkám Petříček.

Britští poslanci Dolní sněmovny totiž v úterý znovu odmítli brexitovou dohodu, kterou s Bruselem vyjednala premiérka Theresa Mayová. EU stále častěji mluví o tvrdém brexitu. Ve hře je ještě odložení termínu britského odchodu z EU. Původní termín pro brexit je 29. března.

Petříček: Připravujeme se na tvrdý brexit

Podle českého ministra zahraničí úterý hlasování v Londýně pouze prodlužuje nejistotu.

„Čekáme, jak dopadne další jednání v britském parlamentu, kde by se mělo řešit, jestli se Británie rozhodne pro tvrdý brexit. My se na tuto variantu připravujeme a český parlament už přijal potřebnou legislativu a zároveň se připravujeme na pomoc českým občanům v Británii,” řekl ve středu novinářům Petříček. Britský parlament by měl o tvrdém brexitu hlasovat ve středu večer.

Pomoc podle něj spočívá například v otevření nového konzulátu v Manchesteru i posílení personálu na tom londýnském.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám