Hlavní obsah

Česká vláda uznala Guaidóa venezuelským prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká vláda uznala v pondělí na návrh ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely. Na Twitteru to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Stejný krok v pondělí učinily některé další státy EU.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó

Článek

Rozhodnutí vlády potvrdil i Petříček. „Vítám, že Vláda ČR právě uznala Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely, který by měl dovést svou zemi k demokratickým volbám,” uvedl na Twitteru.

Petříček dopoledne oznámil, že návrh kabinetu předloží. Již před tím Guaidóa úřadujícím prezidentem uznalo Španělsko i představitelé Francie, Německa, Švédska, Británie a Rakouska. [celá zpráva]

Proti postupu české vlády jsou ale komunisté. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se jedná o pokus o státní převrat organizovaný Američany.

„Odmítám pokus o státní převrat ve Venezuele, otevřeně organizovaný a sponzorovaný administrativou USA, s cílem svrhnout zákonně zvolenou vládu a instalovat ‚poslušného‘ prezidenta, který by jen vykonával zadání ze zahraničí,“ komentoval eskalující situaci ve Venezuele Filip již minulý týden.

„Rozhodnutí vlády vnímám velmi negativně. Je to porušení mezinárodního práva,” uvedl místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič.

Očekává se, že Guaidó v zemi vypíše co nejdříve nové volby.

Šéf venezuelského parlamentu a předák opozice Guaidó složil přísahu jako úřadující prezident 23. ledna při masových demonstracích. Učinil tak poté, co parlament neuznal druhý mandát prezidenta Nicolase Madura, protože vzešel z nedemokratických voleb.

Jako první Guaidóa podpořily USA a po nich dvě desítky dalších zemí, většinou amerických. Rusko, Čína nebo Turecko stojí za Madurem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám