Hlavní obsah

Polská firma nelegálně skladuje u Frýdku-Místku půl milionu litrů nebezpečného odpadu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré Město
Aktualizováno

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo odhaleno nelegální skladiště velkého množství nebezpečných látek nejasného původu. Již druhý den kvůli tomu zasedá krizový štáb města a objekt hlídá policie. Ve čtvrtek o tom informovalo město. Podobným případem se policie zabývala i v Bohumíně spolu s Českou inspekcí životního prostředí a hasiči.

Foto: Město Frýdek - Místek

V objektu určeném k demolici objevili stovky tisíc litrů látek neznámého složení.

Článek

Skladiště bylo odhaleno v objektu, který je určený k demolici.

„Ve stručnosti jde o to, že ve Starém Městě vlastník objektu pronajal skladovací prostory polské firmě, která tam navezla obrovské množství barelů neznámého obsahu, odhadem na dvou stovkách palet, o celkovém objemu 500 tisíc litrů,” informoval primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Když to vlastník zjistil, kontaktoval policii. „Protože Staré Město z hlediska státní správy spadá pod Frýdek-Místek, začali jsme vše aktivně řešit. I proto, že se jedná o lokalitu bezprostředně sousedící s naším katastrálním územím,“ dodal Pobucký.

Polskou firmu se městu nepodařilo kontaktovat.

Podobných míst může být víc

Ve čtvrtek byla na místo přivolána specializovaná společnost, která bude schopna se s odpadem vypořádat, a také zástupci České inspekce životního prostředí.

„Její zástupci vyjádřili jednoznačný souhlas se záměrem, kterým se hodlá vydat frýdecko-místecká radnice - tedy nebezpečný odpad postupně z haly odebrat, převézt a zlikvidovat odbornou firmou, aby se vyloučila možnost úniku látek, výbuchu, požáru, ohrožení podzemních vod i obyvatelstva,“ doplnil primátor města.

Foto: Město Frýdek - Místek

V objektu určeném k demolici objevili stovky tisíc litrů látek neznámého složení

Město Frýdek-Místek informaci o nebezpečném skladišti zveřejnilo ve čtvrtek.

„Dnes už jdeme s informacemi ven, protože jsme se shodli na riziku, že podobných míst může být nejen v kraji, ale v celé republice více, a shodli jsme se na potřebnosti upozornit, že se něco takového organizovaně děje, aby si vlastníci skladovacích objektů dávali pozor, komu je pronajímají, a neztráceli přehled, co se v jejich nemovitostech děje,“ vysvětlil Pobucký.

„Ohrožení jsme definovali v tom, že se jedná o objekt v této chvíli určený k demolici, od kterého neexistuje potřebná dokumentace o inženýrských sítích, že se zde nachází velké množství odpadu, ke kterému se v této chvíli nikdo nehlásí, a nevíme, zda někde v tom obrovském objemu nemůže docházet k úniku, zvlášť když na některých místech došlo ke zborcení nádob,” poznamenal.

Na druhou stranu podle něj není důvod k panice. „Víme, že se nejedná o žádný extrémní případ typu radioaktivního odpadu, ale o směsi odpadních hořlavých látek. Přesto si nemůžeme dovolit být nečinní,“ uzavřel primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám