Hlavní obsah

Odvolat Zemana? Nepřehánějte, brzdí ODS Piráty

Právo, zr, ČTK

Spor kvůli ovlivňování soudců hradním kancléřem Vratislavem Mynářem se už naplno přelil do Sněmovny. Piráti začali mluvit o odvolání prezidenta Miloše Zemana, který přiznal, že Mynář jednal z jeho pověření, ale ODS nabádá k rozvaze. TOP 09 v úterý téma marně prosazovala na plénum Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Situací se bude ve středu zabývat sněmovní podvýbor pro justici. „Jsem přesvědčen, že jednání (Hradu) je skandální,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Jde podle něj o bourání pilířů demokratického státu. Pro návrh TOP 09 hlasovalo 63 ze 186 poslanců. Proti jich bylo 73, a to z ANO, SPD, ČSSD a KSČM.

Podle vládní ČSSD je zatím zbytečné téma na plénum Sněmovny přenášet. Podle šéfa klubu Jana Chvojky je k věci příslušný podvýbor.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek mluvil o možnosti zřídit vyšetřovací komisi, v extrémním případě začít proces impeachmentu. „V tento okamžik je to ale předčasné, počkáme si, co řeknou zástupci Hradu a soudci,“ dodal.

Pozor na „silná slova“

ODS debaty o možných sněmovních krocích považuje za předčasné. Šéf poslanců za tuto stranu Zbyněk Stanjura doporučil „šetřit silnými slovy“ a počkat na výsledky jednání. Mimořádné prostředky, tedy odvolání prezidenta nebo zřízení vyšetřovací komise, by se podle něj měly využít jen pro mimořádné situace. Navíc nejsou k dispozici hlasy aspoň části vládního tábora, které by k tomu byly třeba.

Předseda ODS Petr Fiala doplnil, že ČR může být hrdá na to, že má nezávislý justiční systém, kterým je dostatečně chráněna, a situaci je třeba řešit standardními nástroji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Podle Ústavy Senát může se souhlasem Sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentovi k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku.

Velezradou se rozumí jednání směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky nebo proti jejímu demokratickému řádu. ÚS může rozhodnout, že prezident ztrácí úřad. K přijetí návrhu ústavní žaloby je třeba souhlasu třípětinové většiny přítomných senátorů a třípětinové většiny Sněmovny, tedy 120 poslanců.

Podle šéfky Soudcovské unie Daniely Zemanové by pomohlo, kdyby existovala nejvyšší rada soudnictví. „Prezident republiky může jako účastník řízení vyjádřit své argumenty a postoj pouze v rámci zákonem upravených procesních postupů, tj. v rámci svých písemných podání či při ústním jednání soudu,“ dodala Zemanová. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám