Hlavní obsah

Mynář jednal se soudci z mého pověření, zastal se kancléře Zeman

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Prezident Zeman se zastal kancléře Vratislava Mynáře, který čelí podezření, že ovlivňoval soudce. Zeman v pravidelném čtvrtečním rozhovoru na TV Barrandov řekl, že kancléř se se soudci scházel z jeho pověření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Na Ústavním soudu už dva roky leží ústavní stížnost prezidenta ve věci Lex Babiš. A kancléř se má nyní setkat se soudcem Janem Filipem, který má kauzu na starosti, aby se zdvořile zeptal, proč tam ta stížnost leží dva roky,“ řekl Zeman.

Zareagoval i na slova bývalého předsedy a dnešního soudce Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, který nedávno v médiích uvedl, že na něj Hrad tlačil, jak má NSS rozhodnout v některých kauzách. [celá zpráva]

Zeman řekl, že Baxovi pouze doporučil, že by soud měl povolit výstavbu zdymadla u Přelouče, aby se tak splavnilo Labe. „Doporučení není ovlivnění, to je vyjádření názoru,“ řekl Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Čína prý kvůli Huawei zrušila schůzky

Zeman znovu komentoval i kauzu Huawei. Podle něj jde o obchodní válku počítačových firem a nejsou důkazy pro to, že by čínská společnost prováděla špionáž. Vyjádření ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušana Navrátila ohrozilo podle prezidenta vztahy mezi ČR a Čínou.

„Čínská strana zrušila plánovanou schůzku s ministerstvem zahraničí, a bez udání termínu odložila mezivládní komisi pro ekonomickou spolupráci. Snažil jsem se, aby v čele komise byla čínská vicepremiérka, a (vicepremiér a ministr životního prostředí) Richard Brabec,“ řekl Zeman, který se podle svých slov v dubnu na návštěvě Číny pokusí situaci zklidnit. „Sejdu se se šéfem Huawei, abychom si vyjasnili, o co jde,“ uvedl prezident.

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Technologie těchto čínských firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Zeman už dřív varoval před odvetou Číny. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fyzik Ivan Ošťádal na archivním snímku

Zeman rovněž odůvodnil, proč odmítl jmenovat profesory Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta. V případě Fajta podle Zemana hrály roli odborné záležitosti, ale také kauza, že před pěti lety si Fajt údajně chtěl z milionového sponzorského daru od Komerční banky pro Národní galerii, kterou vede, přilepšit ke svému platu.

Co se týče Ošťádala, prezident ho nechce jmenovat kvůli jeho údajné spolupráci se Státní bezpečností. „Ošťádal nebyl agent StB, ale superagent neboli rezident, držitel propůjčeného bytu, a to už byl nejvyšší stupeň spolupráce se StB. Nejsem si jist, zda by člověk s touto minulostí měl být profesorem,“ uvedl Zeman.

„Brouci Pytlíci“

Prezident se vyjádřil ke schůzce ministra školství Roberta Plagy (ANO) s ředitelem BIS kvůli dějepisným osnovám. [celá zpráva]

To, že si ministr nechá mluvit do toho, jak má vypadat výuka historie, považuje hlava státu za chybu. „Ani StB neměla takovou drzost, aby radila, jak se má učit dějepis,“ uvedl Zeman a označil BIS za ‚brouky Pytlíky‘.

V závěru pořadu se prezident nezapomněl otřít o své odpůrce. O duchovním Tomáši Halíkovi prohlásil, že je novodobým páterem Koniášem české církve, kvůli Halíkově polemice s knězem Petrem Piťhou. Vysokoškolského pedagoga Martina C. Putnu označil za typického bolševika. „Bolševickou zásadou bylo zakázat a zavřít,“ řekl Zeman. Reagoval na Putnova slova, že by Piťha měl jít do vězení a že by některým televizním stanicím měla být odebrána licence kvůli šíření fake news.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury - stávající i nově budované - znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potencionální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám