Hlavní obsah

Stranické sněmy, fóra, sjezdy. Někde půjde o přežití

Právo, Karolina Brodníčková

Podoba české politiky by se příští rok mohla změnit. Vedení bude volit hned pět stran: ANO, ČSSD, STAN, lidovci a TOP 09. S výjimkou ANO jde těmto stranám o politické přežití, protože podle některých průzkumů se pohybují buď kolem pěti procent, nebo jen málo nad touto smrtící hranicí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mnoha stranám, které budu v příštím roce volit svá vedení, jde o přežití. Jejich preference dlouhodobě oscilují kolem hranice pěti procent.

Článek

Další čtyři sněmovní strany uspořádají programové konference. Schůzování odstartují hned v lednu Piráti. Jejich celostátní fórum zasedne 19. a 20. ledna v Táboře, nové vedení však volit nebude. Na programu má především výběr kandidátů do evropských voleb, lídrem chce být poslanec Mikuláš Peksa.

Eurovolbami se bude na sněmu 16. února v Praze zabývat i hnutí ANO. Nové karty babišovci rozdají na posty místopředsedů. O pozici toho prvního zřejmě svedou boj dosavadní zástupce Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.

Pravděpodobnost, že by sněm otřásl s pozicí předsedy Babiše, se blíží nule. Nemá soka, ačkoliv se podle informací Práva pár jeho kritiků ve straně najde. Srazit z pozice v čele ANO by Babiše nejspíš nemohla ani policie, i kdyby proti němu v dotační kauze Čapí hnízdo našla dost důkazů a věc poslala s obžalobou k soudu.

Restart ČSSD?

Ani v druhé vládní straně, v zadlužené ČSSD, se neočekávají otřesy, i když se strana potácí na dně historických preferencí a mnozí straníci volají po restartu. Volební sjezd uspořádá 2. a 3. března v Hradci Králové. Proti ministru vnitra a předsedovi Janu Hamáčkovi sice zřejmě vytáhne do boje bývalý hejtman a donedávna první místopředseda Jiří Zimola, neočekává se však, že uspěje. Sociální demokraté chtějí na sjezdu změnit své stanovy, aby mohli pružněji reagovat na politické změny.

Pár týdnů po ČSSD změní své stanovy také komunisté, a to na konferenci v Praze

27. dubna. Zkraje června k tomu uspořádají v Nymburce i další konferenci, na níž obmění svůj program. Vedení komunisté volit nebudou.

Ideovou konferenci ještě do eurovoleb uspořádá i ODS. „Měli bychom nabídnout alternativu hnutí ANO,“ řekl Právu místopředseda ODS Martin Kupka.

Štafetový kolík stranického schůzování v dubnu přebere hnutí Starostů a nezávislých, které si zvolí nového předsedu po odcházejícím Petru Gazdíkovi. Zatím jediným uchazečem je první místopředseda, poslanec a kolínský starosta Vít Rakušan.

Fronta do čela KDU-ČSL

Fronta se tvoří před křeslem předsedy lidovců, které v květnu uvolní Pavel Bělobrádek. Na pozici má zálusk první místopředseda Marian Jurečka, šéf poslanců Jan Bartošek i poslanec Marek Výborný.

Maraton stranických konferencí a sjezdů završí na podzim TOP 09. V ní bude nejspíš obhajovat funkci předsedy europoslanec Jiří Pospíšil. Jeho pozici může ovlivnit výsledek eurovoleb, v nichž bude zřejmě sám kandidovat.

Pospíšil čelí kritice některých kolegů. Naposledy ho zkritizoval europoslanec Jaromír Štětina, který kvůli němu odmítl obhajovat eurokřeslo.

Schůzi uspořádá také SPD, podle jejíchž stanov musí proběhnout celostátní konference jednou ročně. Předseda Tomio Okamura má mandát ještě na další dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám