Hlavní obsah

Kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu, řekl Babišův syn

• Aktualizováno

Andrej Babiš ml., syn českého premiéra Andreje Babiše (ANO), řekl, že jej spolupracovníci jeho otce loni odvezli na Krym a drželi ho tam. Uvedl to server Seznam Zprávy, který s Babišem ml. mluvil. Muž žije ve Švýcarsku se svou matkou, první manželkou premiéra. Opoziční politici začali po zveřejnění rozhovoru mluvit o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Luxusní Farma Čapí hnízdo

Článek

Podle serveru byl muž na Krym odvezen poté, co se rozběhlo vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a on měl vypovídat. Jeho otec prý chtěl, aby zmizel.

Premiér tvrdil, že objekt patří jeho dětem. „Něco s Čapím hnízdem jsem podepisoval, ale nevěděl jsem, co podepisuji,” řekl muž.

Na Krym ho měl odvézt spolupracovník Agrofertu Petr Protopopov, manžel psychiatričky, která kandidovala v Praze za ANO. Působila také na ministerstvu financí v době, kdy resort vedl Babiš. "Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda," řekl Babišův syn serveru.

Dostal prý na výběr, jestli ho zavřou do psychiatrické léčebny nebo „pojede na prázdniny”. Už dříve byl pacientem Národního ústavu pro duševní zdraví kvůli konfliktu s policií. Vybral si prý prázdniny.

"On (Protopopov) mi řekl na Ukrajině - já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený," uvedl Babiš ml. pro Seznam Zprávy. Muže se prý bál a napsal české policii, že byl unesen. Policie se tím zabývala, žádné protiprávní jednání ale nezjistila.

Podle serveru je Protopopová autorkou zprávy, podle níž není Babiš junior zdravotně způsobilý. Podobně se vyjádřila i jeho matka. Muž přiznal, že bere léky a nyní je „v péči lepších lidí.” Kdysi býval pilotem.

Čapí hnízdo
Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Babišův syn v rozhovoru připustil, že jeho otec o chování svých spolupracovníků možná vůbec nevěděl.

Jurečka chce hlasovat o důvěře

V reakci na reportáž s rozhovorem řekl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, že pokud je to, co Babiš ml. řekl, pravda, měl by jeho otec - premiér podat demisi a policie by měla vysvětlit, proč muže dosud nevyslechla. Uvedl také, že ve straně navrhne vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

Předseda ODS Petr Fiala se podivil nad tím, že česká policie nedokáže za dva roky získat něčí svědectví, novináři ho ale naleznou a vyzpovídají.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila musí nyní znalec určit, jestli opravdu Babiš ml. je nezpůsobilý k trestnímu řízení nebo jde jen o vyhýbání se řízení.

Kauza Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50milionovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám