Hlavní obsah

Páka na státní tajemníky. Díky novele je bude moci vláda odvolat

Novinky, zpe
Aktualizováno

Vláda bude zřejmě moci odvolávat státní tajemníky na ministerstvech. V pátek to hlasy ANO, ČSSD, KSČM a SPD schválila Sněmovna v rámci novely zákona o státní službě. Část opozice varovala, že se jedná o účelovou změnu a vláda bude moci vyhodit každého, kdo se jí znelíbí. Předlohu nyní proberou senátoři.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Doposud to bylo tak, že nejvyššího státního tajemníka jmenovala a odvolávala vláda. Ostatní tajemníci byli odvoláváni v kárném řízení. Nově by státní tajemníci na ministerstvech neměli být kárně odpovědní, ale vláda je bude moci odvolat.

Ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová změnu hájila s tím, že odvolání bude přezkoumávat soud a státní tajemníci budou ve stejném režimu jako šéf státní služby.

Pro novelu zvedlo ruce 109 poslanců ze 171 přítomných z řad vládních ANO a ČSSD a podpořily to i SPD a KSČM. Proti bylo 59 opozičních poslanců z řad ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 i hnutí STAN. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Tyto změny jsou účelové, které se šijí na míru vládní koalice
Jan Bartošek (KDU-ČSL)

Část opozice varovala, že změny budou znamenat politizaci státní správy. Marek Benda (ODS) zdůraznil, že státní tajemníci mají odpovědnost za personální výběr úředníků na ministerstva.

Před politizací varoval i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Když bude mít státní tajemník správnou politickou příslušnost, tak bude práci vykonávat dobře, když nebude mít správnou politickou příslušnost, tak špatně,“ nastínil obavy z možných scénářů.

„Tyto změny jsou účelové, které se šijí na míru vládní koalice, aby si mohli vyhazovat úředníky, jak je jim libo,“ kritizoval návrh předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Senát může použít veto

Předlohu ještě může změnit Senát, ve kterém nemá po volbách vládní koalice většinu. Horní komoru nyní ovládá ODS, hnutí STAN a lidovci. Je proto pravděpodobné, že novela v současné podobě přes senátory neprojde.

Pokud by ji senátoři vetovali a vrátili poslancům, bude potřeba minimálně 101 hlasů k přehlasování, ty ale hnutí ANO, ČSSD, KSČM a SPD dohromady mají.

Výběr článků

Načítám