Hlavní obsah

Máme stejný názor, jak řešit migraci, prohlásili v Praze Merkelová a Babiš

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spolupracovat s africkými zeměmi, to je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) a německé kancléřky Angely Merkelové řešení migrace, na kterém se shodnou. Oba politici to řekli na páteční tiskové konferenci v pražské Kramářově vile. Merkelová do České republiky přijela u příležitosti oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Záznam: TK premiéra Babiše a německé kancléřky MerkelovéVideo: ČTK

 
Článek

„Diskutujeme o tom, máme stejný názor na to, že musíme s africkými státy spolupracovat. Máme stejný názor na to, jak řešit migraci,“ řekl Babiš.

Podobně odpověděla i Merkelová. „Máme stejný názor. Kolega Andrej Babiš na tom velmi intenzivně pracuje, co se týče navazování kontaktů s africkými zeměmi,“ uvedla kancléřka. Podle ní se v Africe musí podpořit hospodářský rozvoj, aby se tam mladí lidé mohli rozvíjet a neměli ambice utíkat do Evropy.

Kritika Visegrádské čtyřky

Merkelová následně čelila dotazu ze strany německých médií, jestli se má Německo a Evropská unie ohlížet na ty země, které blokují hlubší integraci. Kancléřka se přímé odpovědi vyhnula s tím, že máme Evropu různých rychlostí, ale státy spolu mohou uvnitř EU různě spolupracovat.

Babiš se ohradil proti tomu, že je Česko proti Evropské unii. „Česká republika je proevropská. Mám velký zájem, aby Evropa fungovala. Máme společné problémy. Nelíbí se mi, že se opakuje, že V4 je mimo,“ reagoval Babiš.

Země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko dlouhodobě na půdě EU vystupují proti přijímání uprchlíků. „Máme zájem, aby Evropa nebyla rozdělená. Rozdělování na V4 zbytek není správné a není to pravda,“ zdůraznil premiér.

Večer dorazí Macron

Dotaz vycházel z rozhovoru francouzského prezidenta Emmanuela Macrona pro Hospodářské noviny. Ten řekl, že členské státy by měly z EU přestat dělat obětního beránka, na kterého svalují vinu, když se jim to hodí. Podle Macrona unie potřebuje další integraci a nebude se ohlížet na země, které by ji chtěly jen blokovat.

Babiš si o tom s Macronem bude moci promluvit v pátek večer, kdy hlava Francie dorazí do Prahy. Nejprve se na Hradě setká s prezidentem Milošem Zemanem, později i s Babišem.

Kancléřka v úvodu tiskové konference připomněla výročí 100 let od založení Československa. „Po té hrozné historii, která vyplývá z nacistického režimu a která Československo rozdělila, můžeme být šťastní za to, jak spolupracujeme a jak žijeme,“ konstatovala.

Babiš se s Merkelovou k dvoustrannému jednání naposledy sešel v září při návštěvě Berlína. [celá zpráva]

Andrej Babiš přijal kancléřku Angelu MerkelovouVideo: ČTK

Merkelová byla naposledy v ČR v roce 2016, kdy se sešla s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám