Hlavní obsah

Na přerozdělování běženců se Babiš s Merkelovou neshodne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Evropa by si měla jasně definovat schengenský prostor, prohlásil ve středu premiér Andrej Babiš po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta s ním souhlasí stejně jako v jeho snahách o řešení migrační krize. Sporným bodem mezi oběma politiky ovšem stále zůstává přerozdělování běženců.

Záznam: Tisková konference Angely Merkelové a Andreje BabišeVideo: Reuters

 
Článek

„Spolupracujeme se vzájemnou velkou důvěrou, ale to nevylučuje různé názory, především v otázce kvót,“ řekla Merkelová. Připomněla, že za poslední tři roky se situace změnila a do Evropy přichází méně uprchlíků. „Když ale nějaká loď opustí Libyi, nemůžeme v tom nechat Itálii samotnou,“ dodala.

Babiš zopakoval své výhrady týkající se návrhu na rozpočet Evropské unie, který podle jeho názoru obsahuje příliš velké výdaje na struktury EU. „Evropa udělala dohodu s Tureckem, která nás stojí šest miliard eur. Potřebujeme podobné dohody s ostatními státy. Nezdají se mi ale v této souvislosti náklady na struktury EU,“ řekl Babiš.

Jestliže nedosáhneme toho, abychom měli antimigrační plán, je Schengen ohrožen, jednotlivé země se budou bránit samy.
premiér Andrej Babiš (ANO)

„Jsme zajedno v tom, že migrace hraje hlavní roli v rostoucí spolupráci, počkat na konkrétní vyjednávání v nejbližších sedmi letech,“ dodala kancléřka.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Angela Merkelová a Andrej Babiš při setkání v Berlíně

Evropská unie si musí ale podle Babiše jasně definovat hranice schengenského prostoru, aby bylo jasné, kde si „budeme bránit evropský kontinent“. „Musíme hovořit o Schengenu. Je to velká výhoda, ale jestliže nedosáhneme toho, abychom měli antimigrační plán, je Schengen ohrožen, jednotlivé země se budou bránit samy,” prohlásil český premiér. Merkelová k jeho slovům dodala: „Vyplatí se vynaložit úsilí, aby zůstal zachován.”

Oba politici považují vztahy mezi Německem a Českem za vynikající. Babiš zdůraznil především ekonomickou spolupráci obou zemí.

Přijat s poctami i nadávkami

Merkelová přijala v Berlíně Babiše s vojenskými poctami. Na dohled kancléřství proti českému premiérovi protestovaly desítky lidí se slogany „Babiš, hanba Evropy” či „Babiš je lhář”. [celá zpráva]

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a premiér Andrej Babiš

Ministerský předseda návštěvu německé metropole zahájil jednáním se zástupci německých think-tanků. Položil věnec u části památníku, na níž jsou fotografie obětí rozděleného Berlína.

Kytici přinesl také k místu, které připomíná příspěvek zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) k pádu berlínské zdi. Doprovázel ho ředitel památníku, jenž premiérovi popsal osudy několika lidí, kteří se neúspěšně pokusili přes berlínskou zeď uprchnout.

Po jednání s kancléřkou ho čeká setkání se šéfem parlamentu a svým někdejším protějškem z doby, kdy byl ministrem financí, Wolfgangem Schäublem.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Angela Merkelová a Andrej Babiš při setkání v Berlíně

Reklama

Výběr článků

Načítám