Hlavní obsah

Komunisté bilancují volební debakl. O Filipově odchodu se jednat nebude

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Ústřední výbor KSČM od sobotního rána debatuje neúspěch v komunálních a senátních volbách. Za zavřenými dveřmi se sešla téměř stovka členů z vedení i z okresních organizací. Strana ale nebude jednat o možném odvolání Vojtěcha Filipa z čela KSČM. Tento bod z programu vyřadila.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Výsledky komunálních voleb 2018 KSČM nijak nepotěšily. Na snímku zleva Petr Šimůnek, Vojtěch Filip a Stanislav Grospič.

Článek

„O návrzích na odvolání předsedy strany ale dnes výbor rozhodovat nebude, protože neschválil zařazení tohoto bodu na program jednání,” uvedla mluvčí strany Helena Grofová.

K odvolání vedení strany i lídra by se musel sejít mimořádný sjezd, který by musela svolat buď třetina okresních organizací nebo se pro něj vyslovit dvě třetiny přítomných členů na jednání ústředního výboru.

Skála a platforma restart

K rezignaci po volebním neúspěchu ho dříve vyzval například bývalý místopředseda komunistů a jeho vyzyvatel z minulého sjezdu Josef Skála, který nedávno oznámil vznik platformy Restart. [celá zpráva] Skála ale oficiálně není ve vedení strany.

„Vyslovujeme zásadní nesouhlas s činností takzvané platformy Restart, která postupuje v přímém rozporu se stanovami KSČM a která KSČM poškozuje," prohlásil Filip.

Starý předseda za starého koně

S tím, že je potřeba změna po neúspěšných volbách do parlamentu, komunálu i Senátu, členové strany souhlasí. Podle poslance Jiřího Dolejše by ale neměla být unáhlená. „Nemyslím si, že by bylo lépe vyměnit starého předsedu za ještě staršího koně, unaveného koně za starou hajtru, to se vůz nerozjede,“ uvedl v pátek Dolejš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Skála na sjezdu komunistické strany

„Starou hajtrou” v tomto případě myslel Josefa Skálu, který k rychlé změně vyzývá. Do vedení strany by naopak měly dosednout spíš nové tváře.

Konečná: Chci debatu z očí do očí

Tou je například současná europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná, která také na minulém sjezdu o post předsedkyně bojovala.

„Od jednání očekávám především otevřenou debatu tak, abychom si názory na výsledky, ale i postup do budoucna vydiskutovali z očí do očí, a nerozesílali je zcela účelně jen části členů strany či novinářům,” sdělila Novinkám místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná s tím, že očekává, že se dozví i názory okresních členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám