Hlavní obsah

Ve Zlíně dohodli novou koalici, tentokrát bez Valentova hnutí

Aktualizováno

Ve Zlíně sestaví koalici vítězné hnutí ANO se STAN, lidovci, Piráti a ODS. V 41členném zastupitelstvu budou mít 29 křesel. V pátek to oznámil současný náměstek primátora a dvojka na kandidátce ANO Jiří Korec. Je to už druhá oznámená koaliční spolupráce ve městě, první trojkoalice hnutí ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín se rozpadla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb ve Zlíně.

Článek

Plány s křehkou trojkoalicí ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín, která hned v prvopočátku přišla kvůli jednomu ze zástupců STANu o těsnou většinu, vzaly během posledních osmi dnů za své. Trojlístek zrušil původní koaliční dohodu.

ANO a STAN, které jsou již čtyři roky ve vedení krajského města, nicméně v pátek odpoledne vyrukovaly s novu podobou koalice. V té se kromě obou hnutí představí KDU-ČSL s pěti mandáty a ODS spolu s Piráty, kteří mají po volbách po třech zastupitelských postech.

Vítězné ANO získalo ve volbách devět mandátů, stejně jako druhé hnutí STAN. Společně se třemi dalšími partnery tak ve 41členném zastupitelstvu získají 29 mandátů.

Na otázku, zda si vítězné hnutí bude nárokovat post primátora, odpověděl po jednání pěti koaličních partnerů současný náměstek primátora a dvojka na kandidátce ANO Jiří Korec: „Jsme dohodnutí, že primátor bude z hnutí ANO.“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Náměstek zlínského primátora Jiří Korec (ANO) informuje novináře o nově vzniklé koalici.

Příští týden se podle Korce budou řešit personální otázky a poměr křesel v radě města. „Příští týden by také měla být podepsána koaliční smlouva,“ řekl Korec.

Na pětičlenné koalici se domluvily jednotlivé strany a hnutí v pátečních odpoledních hodinách. Pár hodin předtím padla předchozí koaliční dohoda s seskupením Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. V tomto seskupení se do zastupitelstva Zlína dostal i podnikatel v oblasti hazardu Ivo Valenta.

Předchozí koalice by měla těsnou většinu 21 hlasů. Ředitel zlínského divadla Petr Michálek, který byl trojkou na kandidátce STAN, však oznámil, že ji nepodpoří kvůli výhradám k Valentovi. Koalici by tím pádem k většině chyběl hlas.

Lídr STAN Miroslav Adámek poté uvedl, že chybějící hlas zajistí a koalice v této podobě pokračuje a ANO a STAN budou nadále hledat dalšího partnera. Zlín 21 i trojblok lidovců, Pirátů a ODS však účast v koalici odmítaly, také kvůli Valentovi. Proto koalice padla a ANO a STAN začaly hledat koalici bez Valentova hnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta.

„Nechceme být ten, kdo by blokoval další možná jednání o koalici,“ řekl ČTK lídr Rozhýbejme Zlín Ivo Mitáček.

Čtyři z pěti stran a hnutí již má z minulosti z vládnutí nad Zlínem zkušenosti. Novým subjektem jsou ve vedení města Piráti. „Hned po volbách jsme vytvořili trojblok s KDU-ČSL a ODS, což se ukázalo jako strategicky nejrozumnější. Ostatní strany kvitují, že se v koalici objevuje nový prvek. Budeme prosazovat transparentnost na radnici. Čeká nás dlouhá a doufám úspěšná koalice,“ sdělil lídr Pirátů Jiří Jaroš.

V posledních čtyřech letech vedla krajské město koalice STAN a ANO, primátorem byl Miroslav Adámek (STAN). „Jako lékař jsem zvyklý řešit akutní i chronické věci. A taky vím, co je přirozený vývoj jak člověka samotného, tak v politice. Takže je to další etapa života a když něco končí, něco jiného začíná,“ dodal k závěru svého působení na primátorském postu Adámek.

V zastupitelstvu se kromě pětice subjektů objeví ve dvanáctičlenné opozici hnutí Zlín 21 lídra a podnikatele Čestmíra Vančury (7 mandátů), Rozhýbejme Zlín (3 mandáty) a SPD se dvěma zastupitelskými posty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám