Hlavní obsah

Zrušme superhrubou mzdu, navrhla ODS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superhrubá mzda by se měla zrušit, míní občanští demokraté. Strana proto do Sněmovny předložila novelu zákona o daních z příjmů, která by zavedla jedinou 15procentní sazbu z hrubé mzdy. Zaměstnancům by podle ODS zůstalo ročně o několik tisíc korun více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala (vlevo) a Zbyněk Stanjura na tiskové konferenci ODS

Článek

„Daňový systém má být jednoduchý a daňové sazby mají být nízké. Z tohoto důvodu jsme do Poslanecké sněmovny předložili návrh zákona, který ruší superhrubou mzdu a zavádí jedinou jednoduchou sazbu 15 % z hrubé mzdy,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Dodal, že změna přinese zaměstnancům sedmiprocentní zvýšení čisté mzdy. Například zaměstnanci s platem 30 tisíc měsíčně by za rok zůstalo navíc 18 360 korun.

Místo nadměrného utrácení státu navrhujeme nechat lidem peníze v peněženkách
Zbyněk Stanjura (ODS)

Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury jsou pro zrušení superhrubé mzdy optimální podmínky, protože roste ekonomika i příjmy státního rozpočtu. „Místo nadměrného utrácení státu tak navrhujeme nechat lidem vydělané peníze v peněženkách a na účtech,“ prohlásil Stanjura.

„Tato změna vychází z materiálu, který připravilo ministerstvo financí do vládního daňového balíčku, který je aktuálně v Poslanecké sněmovně projednáván, nicméně během připomínkového řízení z něj tato úprava vypadla,“ dodal Stanjura.

Fiala podotkl, že zrušení superhrubé mzdy obsahuje i programové prohlášení vlády, a koalice hnutí ANO a ČSSD by proto měla návrh podpořit.

Předložíme to až za rok, řekla ministryně

Vláda má zjednodušení daňového systému a zrušení superhrubé mzdy jako jednu z priorit. Opatření chce ale předložit až příští rok a účinné by mělo být až od roku 2020.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v dubnu v Senátu prohlásila, že vláda navrhne zrušení superhrubé mzdy až za rok, protože nyní pro to nemá politickou podporu.

Kabinet by oproti ODS chtěl zavést 19procentní sazbu a zachovat solidární zvýšení daně zavedením sazby 23 procent.

Superhrubá mzda se vyčísluje z hrubé mzdy zaměstnance, ke které se přičítá pojistné na zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Superhrubá mzda je tedy přesným účetním nákladem zaměstnavatele na zaměstnance.

Anketa

Souhlasíte s návrhem ODS na zrušení superhrubé mzdy a zavedení jednotné daně ve výši 15 procent z hrubé mzdy?
Ano
76,5 %
Ne
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 153 čtenářů.

Výběr článků

Načítám