Hlavní obsah

Senát vládě zatápí. Změní to volby?

Právo, Karolina Brodníčková, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ve Sněmovně má vláda ANO a soc. dem. díky hlasům komunistů většinu, v Senátu je silnější opozice. A není vůbec jasné, zda říjnové volby na tom něco změní.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

ANO nemá co ztratit, žádnému z jeho šesti senátorů totiž letos mandát nekončí, na druhou stranu v posledních dvou senátních kláních babišovci moc neoslnili, navzdory tomu, že hnutí v průzkumech jasně vede.

Situace je mnohem svízelnější pro ČSSD, která obhajuje polovinu mandátů ze svého 24členného klubu. Komunisté obhajují svůj jediný post na Chomutovsku, kde je senátorem Václav Homolka (KSČM).

K ústavní většině je v Senátu třeba 49 hlasů z jednaosmdesáti. ANO se soc. dem. dnes má 30 hlasů, což není ani polovina. Ačkoli Sněmovna může přehlasovat horní komoru 101 hlasy, nepřátelský Senát vládní sestavě občas zatápí, neboť silné kluby lidovců, STAN a ODS mají dohromady 38 hlasů.

V některých obvodech do boje nejdou

ANO ani soc. dem. nepostaví kandidáty ve všech 27 obvodech, kde se bude volit. Babišovci nepůjdou do boje na Teplicku proti Jaroslavu Kuberovi, který je v Senátu za ODS už od roku 2000, ani na Vsetínsku proti Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL), který má s premiérem a lídrem ANO Andrejem Babišem dobré vztahy. Na Českobudějovicku, kde obhajuje mandát velký favorit senátor Jiří Šesták (STAN), babišovci také vyklidili pole.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jiří Paroubek spolu s předsedkyní ostravské organizace ČSSD Janou Vajdíkovou a místopředsedou Adamem Rykalou

ČSSD zase nepostavila nikoho na Litoměřicku, kde kandiduje za korupci nepravomocně odsouzený exposlanec soc. dem. David Rath, ani na Ostravsku, kde jde do boje bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Toho jako nezávislého nasadili místní funkcionáři navzdory kritice z řad soc. dem. zejména pražské buňky. Paroubka dokonce šéf ČSSD Jan Hamáček i první místopředseda Jiří Zimola výslovně podpořili. [celá zpráva]

Sází na lékaře a starosty

Jinak obě vládní strany sázejí především na místní politiky a lékaře. Za ANO na Sokolovsku bude kandidovat místostarostka Sokolova Renata Oulehlová, na Mladoboleslavsku starosta Kosmonos Jiří Müller, na Benešovsku místostarosta Benešova Jiří Švadlena, na Prostějovsku starostka Vranovic-Kelčic Irena Blažková.

Za soc. dem. na Sokolovsku půjde do boje starosta Sokolova Jan Picka, na Teplicku proti senátorovi Jaroslavu Kuberovi (ODS) starosta Bystřan Ivan Vinický, na Náchodsku místostarosta Náchoda Miroslav Brát, na Břeclavsku místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Kubera

Právě v Sokolově bude boj nejzajímavější, kdy se proti sobě postaví Picka a Oulehlová. V Náchodě se zase Brát utká s někdejším policejním prezidentem Martinem Červíčkem (ODS) a předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Pokud jde o lékaře, tak za babišovce se pokusí oslovit voliče na Karvinsku ředitel nemocnice Karviná-Ráj Jiří Matěj, na Litoměřicku lékař Ondřej Štěrba, na Chomutovsku lékařka Martina Chodacká, jejímž soupeřem bude lékař a exposlanec ČSSD Jaroslav Krákora.

Za soc. dem. se o post senátora chce ucházet na Šumpersku primářka ve Fakultní nemocnici v Olomouci Dana Galuszková, na Svitavsku ředitel nemocnice následné péče v Moravské Třebové Pavel Havíř, na Mladoboleslavsku lékař Ladislav Horák.

Trenér Sáblíkové jde za babišovce

O sportovce je letos nouze. ČSSD na Třebíčsku pomůže sedminásobná mistryně světa v kuželkách Naděžda Dobešová, která chce nahradit Františka Bublana (ČSSD), který mandát už neobhajuje. ANO na Chrudimsku nasadilo Petra Nováka, trenéra rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové.

K zajímavé situaci dochází v Praze 12, kde v barvách SPD vytáhl do boje o Senát bývalý ministr zdravotnictví a exčlen ČSSD Ivan David. Soc. dem. bude hájit odborář František Dobšík, ANO zase exministr financí Ivan Pilný.

Komunisté vysílají exposlankyni Martu Semelovou, i když vede komunální kandidátku v Praze. Voliči dvanácté městské části ale budou mít na výběr i mezi nezávislými kandidáty, např. neúspěšným kandidátem na Hrad Pavlem Fischerem nebo profesorem ústavního práva Alešem Gerlochem.

V Praze 4 vědkyně Eva Syková, která byla do Senátu zvolena za ČSSD, bude letos kandidovat v barvách ANO. Soc. dem. proti ní nasazuje lékařku Mirku Skovajsovou.

Na Rokycansku se svůj mandát pokusí obhájit lékařka Milada Emmerová (ČSSD), její snahu se však pokusí zmařit režisérka Lucie Groene (ANO) v souboji mj. s lékařem a publicistou Zdeňkem Hessem (Piráti) či zastupitelem Horní Břízy Zdeňkem Chýnovským (KSČM).

Reklama

Výběr článků

Načítám