Hlavní obsah

Babiš potvrdil, že navrhne Pocheho na ministra zahraničí

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš v neděli potvrdil, že navrhne Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, jak prosazuje šéf ČSSD Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman, který Pocheho odmítá jmenovat, v neděli uvedl, že v seznamu navrhovaných ministrů Poche není. Babiš následně osvětlil, že se jednalo o pracovní verzi materiálu. Oficiální na Hrad teprve pošle.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

O „prázdné kolonce” u ministra zahraničí hovořil v neděli prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Předseda ČSSD Jan Hamáček tvrdí, že pokud by nepředložil prezidentovi Pocheho nominaci, jednalo by se o porušení koaliční smlouvy.

„Očekávám, že zítra těch pět jmen bude na Pražském hradě,” uvedl v neděli Hamáček v Otázkách Václava Moravce k nominacím ČSSD.

Pokud by Poche v seznamu nefiguroval, nemělo by smysl ve spolupráci s ANO pokračovat.

Zeman dostal pracovní verzi

Podle Babiše prezident ještě oficiální seznam nedostal. Měl pouze pracovní verzi, kterou dostal před pátečním jednáním s Pochem. „Na základě informací od pana Hamáčka  pana Pocheho zíta navrhnu do oficiálního seznamu,” uvedl Babiš.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Zeman Pocheho jmenovat odmítá. [celá zpráva]

Prezidentovi by europoslanec nicméně nevadil na pozici poradce či náměstka. S jeho „fungováním na ministerstvu” počítá i Hamáček, který by podle některých spekulací mohl být dočasně pověřen vedením ministerstva zahraničí.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček považuje za nepravděpodobné, že by příští týden došlo ke jmenování vlády, jak naznačil prezident.

Zeman míní, že ke jmenování kabinetu by  „velmi pravděpodobně” mohlo dojít v úterý či ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám