Hlavní obsah

Filip se pustil do Malé a pohrozil: Nebudeme za idioty

Právo, tin

Předseda KSČM Vojtěch Filip v pátek zopakoval pohrůžku, že komunisté by nakonec nemuseli Babišovu menšinovou vládu podpořit. O tom rozhodne nejvyšší stranický orgán, ústřední výbor, příští sobotu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Článek

Zásadní výhrady měli komunisté ve shodě s prezidentem Milošem Zemanem k nominantovi na ministerstvo zahraničí Miroslavu Pochemu. Filipovi ale vadí také návrh Taťány Malé na ministryni spravedlnosti, Babiš s ním její jméno údajně nekonzultoval.

„Nezpochybňuji její právnickou erudici, ale opravdu mi vadí, že ke konzultaci nedošlo. Nebudu tajit na ÚV, že ač jsem byl včera večer u premiéra, tak jsem její jméno neslyšel,“ řekl Filip v České televizi.

Může se stát, že ÚV nedá doporučení, aby poslanci hlasovali pro důvěru vládě. Jsme suverénní strana, nebudeme užitečnými idioty.
Vojtěch Filip (KSČM)

Ačkoliv neuvedl žádná jména, Filip naznačil, že komunisté nejsou s navrhovaným složením vlády spokojeni. „Může se stát, že ÚV nedá doporučení, aby poslanci hlasovali pro důvěru vládě. Jsme suverénní strana, nebudeme užitečnými idioty,“ pohrozil Filip.

„Pokud máme za něco nést odpovědnost, musíme mít podklad k tomu, abychom tu odpovědnost mohli nést,“ řekl. U některých navržených jmen je podle Filipa možný konflikt zájmů.

KSČM dávala dlouhodobě jasně najevo, že v případě, že by Poche seděl ve vládě, nehlasovala by pro ni. „Už v dubnu jsme zcela jednoznačně řekli, že s některými jmény máme problém a Poche byl samozřejmě mezi nimi,“ řekl například Filip před několika dny. [celá zpráva]

Šéf komunistů si prý umí představit, že by premiér či vicepremiér vedl i ministerstvo zahraničí. „Je to ústavně korektní varianta. V některých státech bývá obvyklé, že si premiér nebo vicepremiér ponechají další resort, který je důležitý pro chod vlády,“ dodal Filip.

Diplomacii nejspíš povede šéf soc. dem., ministr vnitra a předpokládaný první vicepremiér Jan Hamáček. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám